Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Koopkansen 2018

Verborgen pareltjes in beeld: ontdek met de KoopKanskaart waar u nog een huis kunt kopen

"Wat voor huis kan ik kopen met mijn salaris?" Een belangrijke vraag die zowel starters als andere kopers stellen. Want, kunt u een huis kopen, waar is dat nog betaalbaar en waar maakt u de meeste kans? Belangrijke vragen, op een woningmarkt die steeds verder tot stilstand lijkt te komen.

Ondanks de negatieve berichten over de woningmarkt en het schaarses wordende aanbod zijn er nog steeds mogelijkheden. Soms op basis van een goedkopere regio en soms door goed te zoeken in een specifieke categorie woningen. Veel starters en andere kopers zien echter door de bomen het bos niet meer. Daarom presenteren we de KoopKanskaart. Een helder overzicht van de verborgen pareltjes die u wellicht anders over het hoofd ziet.

Onderzoek naar de woningmarkt

We deden bij HypotheekBerekenen.nl onderzoek naar de woningmarkt, op basis van de huizenprijzen, het woningaanbod en het aantal verkopen. Op die manier berekenden we unieke kansen per regio en per type woning, om zo inzichtelijk te maken waar in Nederland er nog goede kansen liggen om een woning te kopen.

"We merken dat veel huizenkopers vooral de algemene berichtgeving in de media in de gaten houden. Ze horen dat het aanbod snel afneemt en dat de prijzen de pan uit rijzen. Dat is inderdaad het algemene beeld, maar het zijn de verborgen pareltjes die de moeite waard zijn. Die willen we met de KoopKanskaart graag heel duidelijk in beeld brengen,"" aldus Douwe van Zelm, eigenaar van online platform HypotheekBerekenen.nl.

Huizenprijzen, woningaanbod en het aantal verkopen

Om de situatie in Nederland in beeld te brengen hebben wij per gemeente de volgende factoren geanalyseerd:

 • Huizenprijzen
  Te hoge huizenprijzen verlagen de kansen aanzienlijk. Tegelijkertijd zijn er regio's waarin de prijzen lager uitvallen. Bovendien zijn niet alle soorten woningen even hard in prijs gestegen.
 • Woningaanbod
  Daar waar het woningaanbod het snelst afneemt lopen de prijzen het hardst op. Daar waar er nog relatief veel aanbod is binnen een bepaald type woning liggen er nog kansen. Voor het bepalen van de koopkansen wordt er uitgegaan van: een aanbod van minder dan 25 woningen per 10.000 inwoners is een krap aanbod, bij 25 tot 50 woningen een gemiddeld aanbod en 50 of meer woningen te koop per 10.000 mensen is een ruim aanbod.
 • Aantal verkopen
  Ten derde keken we naar het aantal verkopen. Om twee redenen. Veel verkopen duiden op een regio met een hoge verkoopbereidheid. Andersom kan dat het aanbod schaarser maken, waardoor we hier kritisch naar keken.

Over het onderzoek

De KoopkansKaart toont de kans op het kopen van een huis, in een specifieke gemeente. We maken daarvoor gebruik van 6 algemene schalen, die de kans op succes aanduiden. De schalen worden bepaald door de maximale hypotheek, inclusief Starterslening (indien beschikbaar in de betreffende gemeente) op basis van twee modale inkomens (€ 37.000,- bruto per jaar) en een hypotheekrente van 2% met een rentevast periode van 10 jaar. Hieronder vindt u de toelichting per schaal:

 • Koopkans Zeer Goed
  De gemiddelde koopsom ligt een stuk lager dan de maximale hypotheek (inclusief eventuele Starterslening) voor twee modale inkomens, inclusief een eventuele starterslening. Er is een ruim aanbod woningen beschikbaar.
 • Koopkans Goed
  De gemiddelde koopsom ligt lager dan de maximale hypotheek (inclusief eventuele Starterslening) voor twee modale inkomens, inclusief een eventuele starterslening. Er is een ruim aanbod woningen beschikbaar.
 • Koopkans Gemiddeld
  De gemiddelde koopsom ligt rond de maximale hypotheek (inclusief eventuele Starterslening) voor twee modale inkomens, inclusief een eventuele starterslening. Er is een minder ruim aanbod woningen beschikbaar.
 • Koopkans Slecht
  De gemiddelde koopsom ligt hoger dan de maximale hypotheek (inclusief eventuele Starterslening) voor twee modale inkomens. Er is een beperkter aanbod woningen beschikbaar.
 • Koopkans Zeer Slecht
  De gemiddelde koopsom ligt een stuk hoger dan de maximale hypotheek voor twee modale inkomens. Er is een beperkt aanbod woningen beschikbaar.

Bovendien toont de kaart de Koopkans per inkomensgroep. Daarvoor onderzochten we de gemiddelde woningprijs per gemeente, die we vergeleken met de maximale hypotheek voor die inkomensgroep. Hoe verder de maximale hypotheek afwijkt van de gemiddelde woningprijs, hoe lager de koopkans.

Het duurst en het goedkoopst: waar liggen de kansen?

Benieuwd waar u een huis kunt kopen en waar u juist beter niet te veel kunt gaan kijken? We zetten de duurste en goedkoopste regio’s van Nederland voor u onder elkaar:

Laagste Koopkans Top 5

 1. Bloemendaal
  Met een gemiddelde huizenprijs van €775.770 zijn woningen er extreem duur. Er is een Starterslening beschikbaar voor huizen tot €225.000, maar geen van de te koop staande woningen kwam daar op het moment van het onderzoek voor in aanmerking.
 2. Laren
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €636.543 en ligt daarmee tevens extreem hoog.
 3. Blaricum
  De gemiddelde huizenprijs ligt met €619.585 ook hier extreem hoog.
 4. Wassenaar
  Een nog hogere gemiddelde huizenprijs, met €705.228.
 5. Heemstede
  Een lagere gemiddelde huizenprijs van €514.206, maar nog altijd zeer hoog. Er is een Starterslening beschikbaar, maar op het moment van samenstellen kwamen hier slechts 3 te koop staande woningen voor in aanmerking.

Hoogste Koopkans Top 5

 1. Delfzijl
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er slechts €140.643 en is daarmee de laagste van Nederland. Bovendien is er een Starterslening beschikbaar.
 2. Oldambt
  Met een gemiddelde huizenprijs va €151.636 ook een zeer betaalbare gemeente. Bovendien is ook hier een Starterslening beschikbaar.
 3. De Marne
  Met een gemiddelde huizenprijs van €152.106 iets duurder, maar nog altijd zeer goed betaalbaar. En met een eventuele Starterslening van de gemeente.
 4. Brunssum
  Met €156.069 de hoogste gemiddelde huizenprijs in dit rijtje, maar in de buurt van de andere zeer betaalbare gemeenten. Er is een Starterslening beschikbaar.
 5. Heerlen
  Een zeer lage gemiddelde huizenprijs van €150.459. Helaas is er geen Starterslening beschikbaar, waardoor de Koopkans er toch iets lager uitvalt.

Beste Koopkans rondom grote steden

Amsterdam

 • Purmerend (19km tot het centrum van Amsterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €236.098 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Almere (33km tot het centrum van Amsterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €240.518. Er is geen Starterslening beschikbaar.
 • Lelystad (58km tot het centrum van Amsterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €196.170 en er is een Starterslening beschikbaar.

Rotterdam

 • Schiedam (6km tot het centrum van Rotterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €164.489 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Vlaardingen (12km tot het centrum van Rotterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €187.120 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Maassluis (16km tot het centrum van Rotterdam)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €200.659 en er is een Starterslening beschikbaar.

Den Haag

 • Rijswijk (5km tot het centrum van Den Haag)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €214.799 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Delft (11km tot het centrum van Den Haag)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €250.075 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Zoetermeer (16km tot het centrum van Den Haag)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €230.590. Er is geen Starterslening beschikbaar.

Utrecht

 • Nieuwegein (12km tot het centrum van Utrecht)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €241.070 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • IJsselstein (19km tot het centrum van Utrecht)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €287.639 en er is een Starterslening beschikbaar.
 • Lopik (29km tot het centrum van Utrecht)
  De gemiddelde huizenprijs bedraagt er €283.807 en er is een Starterslening beschikbaar.

Let op: Houd er rekening mee dat we uitgaan van gemiddelden. Dat betekent dat er uitzonderingen mogelijk zijn, zowel in de positieve als de negatieve zin.

Bronnen:

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?