Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Koopkansen 2019

Koopkans op woningmarkt tot dieptepunt gezakt

Wie in de hectische huizenmarkt van vandaag de dag met een modaal salaris nog een huis wil kopen, maakt in de randstad en de omliggende gebieden weinig kans meer. Opvallend is dat het percentage gemeenten waar je met een modaal salaris nog een goede kans maakt is gedaald van 12,4 procent in 2018 naar 8,5 procent in 2019; een relatieve daling van meer dan 30 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse koopkansenonderzoek van Hypotheekberekenen.nl.

Over de KoopKanskaart

Jaarlijks publiceert Hypotheekberekenen.nl een landelijk onderzoek naar de woningmarkt, op basis van huizenprijzen, het aantal verkopen en het woningaanbod. Hoge huizenprijzen doen je koopkans uiteraard geen goed, gemeenten waar veel woningen te koop staan wel.

Douwe van Zelm, woningmarktspecialist en eigenaar van online platform HypotheekBerekenen.nl legt uit: “Ook wij zien dat het voor woningzoekenden steeds moeilijker wordt om hun droomhuis te vinden. Wij publiceren de KoopKanskaart jaarlijks als handige tool, om mensen te helpen bij het zoeken van een huis. Dit jaar is de kaart echter meer een signaal geworden, om te laten zien dat de woningmarkt nog verder op slot is gedraaid”.

Woningaanbod blijft maar dalen

De realistische kijk van van Zelm is terecht, wanneer er naar de cijfers gekeken wordt. Waar er vorig jaar nog meer dan 100.000 woningen te koop stonden, is dat aantal dit jaar gedaald tot minder dan 80.000 woningen. Ook is er ten opzichte van vorig jaar te zien dat het aantal gebieden waar de koopkans hoog is krimpt, en meer uitwijkt naar de uithoeken van het land. Waar een modale verdiener vorig jaar in 53% van de gemeenten een zeer kleine kans op een hypotheek maakte, is dat dit jaar gestegen tot 82%. Daarnaast is de gemiddelde woningprijs van de te koop staande woningen met 5% gestegen, van €257.345 in 2018 naar €270.332 in 2019. Die stijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde inflatie.

Waar liggen de kansen wel?

Om een beeld te krijgen waar de kansen op de woningmarkt liggen, hebben wij hieronder de vijf gemeenten met de beste- en slechtste koopkans op een rijtje gezet. Te zien zijn de gemiddelde woningprijzen per gemeente, met aftrek van de maximale starterslening.

Om tot een koopkans te komen, is er in de kaart uitgegaan van de maximale hypotheek voor een- en tweeverdieners in verschillende financiële situaties en een hypotheekrente van 2%. Deze maximale hypotheek is afgezet tegen de gemiddelde woningprijs per gemeente en het aantal woningen dat per gemeente te koop staat. Daarnaast is er gekeken naar de maximale starterslening per gemeente, waardoor de koopkans in sommige gemeenten hoger wordt.

Bronnen:

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?