Kopen of huren als starter

Wilt u gaan samenwonen, of als starter zoeken naar een eigen woning en twijfelt u tussen kopen of huren? Het is verstandig om hier goed over na te denken en een plan te maken voor de komende jaren. Huren biedt flexibiliteit, maar een lange tijd van huren maakt het lastiger om een eigen woning te kopen. De koop van een woning beperkt u aan de andere kant in de flexibiliteit die u heeft. Door hier goed over na te denken kunt u nu een beslissing nemen waar u over enkele jaren van profiteert.

 

Nieuwe hypotheekregels en leencapaciteit

Houd rekening met de nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2015, op basis van de normen van het Nibud. De nieuwe normen zijn strenger dan voorheen, om bijvoorbeeld onverwacht hoge lasten voor gezinnen op te kunnen vangen. Dat betekent dat kopen als starter wat minder gemakkelijk is geworden. De maximale hypotheek bedragen liggen wat lager, waardoor starters zelf meer geld moeten inbrengen om een woning te kunnen financieren. Dit maakt huren in een aantal gevallen aantrekkelijker, mits er voldoende ruimte overblijft om bijvoorbeeld te sparen voor een eigen koopwoning.

 

Kopen of huren als starter

 

Vermogen opbouwen met een koopwoning

Kopen biedt u als starter de mogelijkheid om vermogen op te bouwen. Met name wanneer u een lineaire of een annuïteitenhypotheek afsluit start u direct met de aflossingen op de hypotheekschuld. Dat betekent dat u vermogen opbouwt (in uw woning), waar u op termijn profijt van heeft. Indien u als starter al op jonge leeftijd een woning koopt en de hypotheekschuld in 30 jaar aflost, betekent dit dat u na die periode een eigen woning heeft, vrij van hypotheekschuld. U heeft dan een groot vermogen tot uw beschikking, waar geen sprake van is op het moment dat u in die periode een huurwoning had gehad.

 

Flexibiliteit van huren

Huren biedt aan de andere kant een grote mate van flexibiliteit, die met name voor starters aantrekkelijk kan zijn. Denkt u erover na om samen te gaan wonen, maar hebben jullie daar nog geen ervaring mee? Een koopwoning kan dan een risico vormen, een eventuele gedwongen verkoop kan bij dalende huizenprijzen gemakkelijk leiden tot een restschuld, die aardig in de papieren kan lopen. Huren biedt dan meer flexibiliteit, al is het lastig om daarnaast te blijven sparen om op termijn eigen geld in te brengen en een koopwoning te financieren.