Beoordeel deze pagina
9.2 / 10 (177)

Maandlasten hypotheek berekenen

Direct berekenen wat uw maandlasten zijn voor uw maximale hypotheek. Als u een hypotheek afsluit, wilt u natuurlijk weten wat dit per maand kost. Het is van belang dat u het niet te duur voor uzelf maakt. Houd er van tevoren rekening mee dat u in de toekomst arbeidsongeschikt kunt raken of minder kunt gaan verdienen. Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt direct een uitgebreide uitslag in uw e-mail.

 

Naar aanleiding van uw berekening neemt een onafhankelijk adviseur in de buurt contact met u op om de berekening toe te lichten. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend.

 

In de uitslag krijgt u antwoord op de volgende vragen:

  • Wat worden uw bruto en netto maandlasten?
  • Hoeveel krijgt u maandelijks terug van de belastingdienst?
  • Wat is de laagste hypotheekrente?
  • Wat is uw maximale hypotheek?

Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel u kunt lenen voor het betalen van de hypotheek. Het is veel belangrijker dat u zeker weet hoeveel u kunt missen. 

 

Uw maandlasten voor de hypotheek berekenen kan best ingewikkeld zijn. Een goede hypotheekadviseur kan precies uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Ook biedt de adviseur hulp bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm en de bijbehorende maandlasten met NHG of zonder.

 

Maandlasten 2017: hoger of lager?

De maandlasten in 2017 zijn voor veel mensen een belangrijke factor bij de beslissing om een huis te kopen. Immers, die kosten komen iedere maand terug. De hoogte van de maandlasten is afhankelijk van een paar factoren:

  • De hoogte van de hypotheek

  • Het type hypotheek

  • Het rentetarief

  • De hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de hypotheek en het rentetarief zijn afhankelijk van de te kopen woning en het aanbod van de geldverstrekker. Over het type hypotheek kunnen huizenkopers het best spreken met een onafhankelijk hypotheekadvies. De hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van het inkomen en de mogelijkheden die de overheid daarvoor biedt. Daardoor liggen de maandlasten in 2017 iets hoger dan in de jaren daarvoor. Ook in 2018 zullen de netto maandlasten (voor de hoge inkomens) iets hoger uitpakken.

 

Bruto en netto maandlasten in 2017

Er bestaat een verschil tussen de bruto en netto maandlasten. Dat geldt voor 2017, net als voor 2018 en andere jaren. Het bruto maandbedrag is wat de geldverstrekker int voor de hypotheek. Vervolgens kunnen huizenbezitters gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Daardoor betalen ze een netto bedrag aan maandlasten. Dit is lager dan het bruto bedrag. Het verschil wordt voor de hoge inkomens ieder jaar een beetje kleiner, vanwege de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

 

Veranderingen in 2018

Net als in 2017 zullen de netto maandlasten voor de hoge inkomens in 2018 weer wat hoger liggen dan een jaar eerder. Dat heeft te maken met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Die was voorheen gelijk aan het belastingtarief, waardoor die maximaal 52 procent bedroeg. Er is sprake van een afbouw naar maximaal 37 procent aftrek, die vanaf 2019 zelfs versneld wordt ingevoerd. Het resultaat is hogere maandlasten voor de hypotheek in 2017 en in 2018. Tenminste, voor de hoge inkomens. Zij kunnen immers niet maximaal profiteren van de aftrek van de hypotheekrente die ze betalen.

 

Waar bestaan maandlasten van de hypotheek eigenlijk uit?

U moet ze elke maand betalen, maar waar bestaan maandlasten van uw hypotheek nou eigenlijk uit? Het antwoord is heel simpel: rente en aflossing. Soms komt hier ook nog een premie voor een levensverzekering bovenop. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u, de naam zegt het al, alleen rente. Echter, ook aan deze aflossingvrije hypotheek zitten bepaalde voorwaarden.

 

Maandlasten hypotheek berekenen

 

Hoogte maandlasten hypotheek 

De hoogte van de maandlast verschilt per hypotheek en per soort. De maandlasten van een spaarhypotheek zijn weer anders en vaak hoger dan de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek, lineaire hypotheek of een annuïteiten hypotheek. Tevens is dit ook afhankelijk van de vastgestelde woonnormen per jaar. Daarom is het belangrijk dat de hypotheek afgestemd wordt op uw (financiële) situatie rekening houdend met de toekomst. Een goede hypotheekadviseur kan rekening houdend met uw wensen een advies voor een hypotheekvorm geven en op basis daarvan berekenen wat uw maandlasten zullen zijn. Wilt u weten wat de nieuwe regels betekenen voor uw maandlasten, u kunt altijd een van onze adviseurs vrijblijvend uitnodigen voor een gesprek. 

 

Maandlasten hypotheek berekenen

Hiernaast vindt u een berekentool om uw de maandlasten van uw hypotheek te kunnen berekenen. Hoewel deze berekening met zorg tot stand is gekomen, zal de uitkomst hiervan slechts een indicatie zijn. Mocht u naar aanleiding hiervan een afspraak willen maken, kunt u contact met ons opnemen.