Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

Wilt u de maandlasten berekenen bij een aflossingsvrije hypotheek, zodat u na kunt gaan waar u rekening mee dient te houden of hoe de maandelijkse kosten zijn opgebouwd? U betaalt alleen rente, er is tijdens de looptijd geen sprake van aflossingen. Houd er rekening mee dat een aflossingsvrije hypotheek voor starters niet tot de mogeljikheden behoort. Als je een bestaand huis hebt met reeds een aflossingsvrije hypotheek dan kunt u dit met bepaalde voorwaarden meenemen. Als u nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wenst af te sluiten, heeft u geen recht meer biedt op hypotheekrenteaftrek, omdat u tijdens de looptijd nog geen aflossingen doet. Dit zijn wijzigingen doorgevoerd per 1 januari 2013 en logischerwijs heeft dit een behoorlijke invloed op de netto maandlasten.

 

Gegevens voor de berekening

U kunt de maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek berekenen door in ieder geval uit te gaan van de hoogte van de hypotheek, of het hypotheekdeel waarvan u hiervan gebruik wilt maken. Combineer dit onder andere met de looptijd, de WOZ-waarde van de woning, uw bruto jaarinkomen en het eventuele bruto jaarinkomen van uw eventuele partner. U dient tenslotte de rente in te voeren, die u kunt schatten op basis van de tarieven die de verschillende banken adverteren. Op die manier heeft u de gegevens in handen die het mogelijk maken de maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek te berekenen.

 

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

 

Maandlasten op basis van de rente

De maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek bestaan uitsluitend uit rente, tijdens de looptijd hoeft u nog geen aflossingen te doen. U gebruikt de waarde van de woning, een spaarconstructie of een beleggingsconstructie om de hypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen. Dankzij het gebrek aan aflossingen betaalt u scherpe maandlasten en kunt u gedurende de looptijd optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De aflossingsvrije hypotheek was met name in de jaren ’90 en ’00 een populaire hypotheekvorm. Sindsdien hebben we geleerd dat huizenprijzen ook kunnen dalen, waardoor deze hypotheekvorm gemakkelijk tot restschulden leidde.

 

Spaarconstructie of beleggen voor kapitaal

Sluit u een aflossingsvrije hypotheek af en berekent u de maandlasten op basis van alleen de rente? Houd er dan rekening mee dat het verstandig is om daarnaast een spaarconstructie of beleggingsconstructie af te sluiten, waarmee u kapitaal opbouwt om de hypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen. U voorkomt op die manier dat u de woning dient te verkopen, of u opnieuw een hypotheek af dient te sluiten. U mag maximaal 30 jaar gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, waardoor een tweede hypotheek na de eerste over het algemeen een stuk minder voordelig uit zal vallen dan wat u gewend bent.