Maandlasten hypotheek met NHG

Wilt u uw maandlasten met NHG berekenen, of nagaan welk voordeel u dit op kan leveren ten opzichte van een hypotheek zonder deze garantie? De Nationale Hypotheek Garantie zorgt ervoor dat u bij de hypotheekbank een scherpere rente kunt bedingen, omdat zij minder risico lopen met betrekking tot uw lening. Zij hebben de garantie dat het volledige uitgeleende bedrag terug zal komen, zelfs op het moment dat er een gedwongen verkoop van de woning plaats dient te vinden. U merkt dit aan de lagere maandlasten, waardoor het de moeite waard is om een vergelijking op te stellen.

 

Scherpe rente dankzij NHG

Wilt u bijvoorbeeld €200.000 lenen voor de aankoop van uw woning en heeft u het idee dat u wellicht in aanmerking komt voor NHG? Dan kan dat een renteverschil betekenen van enkele tienden van procenten. Stel dat u bijvoorbeeld 0,4% korting op de rente krijgt, op het moment dat u gebruik maakt van NHG. Dat betekent bij een hypotheekbedrag van €200.000 een verschil van €800 bruto per jaar, waardoor dit een behoorlijk voordeel op kan leveren. Het is wat dat betreft niet onverstandig om de maandlasten met NHG en maandlasten zonder NHG naast elkaar te leggen.

 

Rente en aflossing

Houd er rekening mee dat de maandlasten bestaan uit een deel rente en een deel aflossing, mits u geen gebruik maakt van een aflossingsvrije hypotheek. Zowel de lineaire als de annuïtaire hypotheek kennen deze opbouw, de hypotheken die we sinds 1 januari 2013 het meest afsluiten. De maandlasten met NHG vallen lager uit wanneer we alleen kijken naar de rentebetalingen, voor de aflossingen levert dit eigenlijk geen verschil op. U dient de €200.000 nog altijd in 30 jaar af te betalen, via een annuïteit of een lineaire aflossing.

 

Eenmalige kosten NHG

Houd daarnaast rekening met de eenmalige kosten voor de NHG, met name wanneer u die in de financiering op wenst te nemen. U betaalt een klein percentage van de koopsom, het gaat om 1,0%. Bij een koopsom van €200.000 betekent dit dus een bedrag van €2.000. Indien u dat meeneemt in de financiering vallen de maandlasten met NHG net wat hoger uit. De kans is echter groot dat dit nadeel het aflegt tegen het voordeel door de lagere rente, waardoor de NHG maandlasten uiteindelijk lager uitvallen en het een goede keuze blijkt om hier gebruik van te maken.