Maandlasten spaarhypotheek

Benieuwd naar de maandlasten bij een spaarhypotheek? De maandlasten zijn opgebouwd uit de rente en een premie die u betaalt voor een spaarverzekering, waarmee u aan het eind van de looptijd de hypotheeksom kunt aflossen. Tijdens de looptijd doet u nog geen aflossingen, waardoor u met een spaarhypotheek maximaal van de hypotheekrenteaftrek kunt profiteren.

 

Houd er rekening mee dat u met een nieuwe spaarhypotheek na 1 januari 2013 niet meer in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, waardoor dit sindsdien een behoorlijk minder aantrekkelijke financieringsvorm is.

 

Maandlasten berekenen voor een spaarhypotheek

Wilt u de maandlasten berekenen voor een spaarhypotheek? Dan dient u daarvoor in ieder geval uit te gaan van het hypotheekbedrag waar het u om gaat, in combinatie met de hoogte van uw bruto inkomen per jaar. Daarnaast zijn onder andere uw leeftijd en de rente die de bank u in rekening brengt van belang, dit laatste kunt u schatten op basis van de geadverteerde tarieven. Vul tenslotte de looptijd in, om de maandlasten bij een spaarhypotheek te kunnen berekenen en na te gaan wat u maandelijks aan woonlasten betaalt.

 

 

 

 

Rente en premie om te sparen

De maandlasten voor een spaarhypotheek bestaan uit twee delen, het gaat om enerzijds de rente en anderzijds een premie die u betaalt voor een spaarverzekering. De rente betaalt u over de uitstaande schuld, een bedrag dat bij deze hypotheekvorm tijdens de gehele looptijd gelijk blijft. Dat geldt ook voor de premie voor uw spaarverzekering, aangezien u vooraf kunt berekenen wat u maandelijks dient in te leggen om de hypotheek na bijvoorbeeld 30 jaar af te kunnen lossen.

 

Aflossing aan het eind van de looptijd

Indien u gebruik maakt van een spaarhypotheek gebruikt u de maandlasten om premie voor een spaarverzekering te betalen. De premie die u inlegt zal gedurende de looptijd renderen, veelal op basis van een vooraf vastgestelde rente, vaak gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. Het is daardoor op voorhand goed mogelijk te berekenen welke maandelijkse inleg u dient te doen, om de hypotheek uiteindelijk af te kunnen lossen. U doet tijdens de looptijd nog geen aflossingen op de spaarhypotheek, hier is pas sprake van aan het eind van de looptijd. Het is daarom van belang dat er op dat moment voldoende kapitaal beschikbaar is.