Maximale hypotheek 102%

Per 1 januari verlaagt de overheid de maximale hypotheek naar 102% van de waarde. Op dit moment is dat nog 103% van de waarde, de overheid wil met de verlaging voorkomen dat woningen in de toekomst nog gemakkelijk ‘onder water’ komen te staan. Enkele jaren geleden was het nog mogelijk om meer dan de waarde van de woning te financieren, omdat de waarde haast altijd opliep tijdens de looptijd. De kredietcrisis heeft laten zien dat de waarde van een woning ook terug kan lopen, vandaar dat de overheid stapsgewijs werkt aan een verlaging van de maximale hypotheek.

 

Vanaf 1 januari 2016 bedraagt de maximale hypotheek nog 102% van de waarde van de woning, wat in de praktijk betekent dat er meer spaargeld benodigd is om bijvoorbeeld de bijkomende kosten te kunnen financieren.

 

Minder hoge maximale lening

Vanaf 1 januari 2016 is het nog mogelijk om 2% bovenop de waarde van de woning te lenen, op dit moment is dat nog 3%. Een ieder die al eens een woning heeft gekocht weet dat er sprake is van behoorlijke bijkomende kosten. Tot nu toe was het mogelijk om die (grotendeels) vanuit de hypotheek te financieren. De strengere regels vanuit de overheid maken dit steeds lastiger, wat betekent dat er meer spaargeld benodigd is om de aankoop rond te krijgen.

 

Maximale hypotheek 102%

 

Inbreng van spaargeld voor bijkomende kosten

De bijkomende kosten voor het kopen van een huis bestaan bijvoorbeeld uit het hypotheekadvies en een bouwkundige keuring. Daarnaast is er sprake van overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris. Met name de koop van een bestaande woning brengt belangrijke aanvullende kosten met zich mee, die gemiddeld genomen zo’n 6% van de koopsom bedragen. Het kopen van een huis kost daardoor meer dan de koopsom waar het om gaat, er is doorgaans zo’n 103 - 106% benodigd om alle kosten te kunnen betalen. Met een maximale hypotheek van 102% vanaf 2016 vraagt dit om een behoorlijk bedrag aan spaargeld, nog los van de kosten voor de inrichting en afwerking.

 

Voorbeeld in 2015 en 2016

Een huis van €350.000 leidt tot ongeveer €10.500 aan bijkomende kosten, waardoor er sprake is van een totaal benodigd bedrag van €360.500. Tot en met dit jaar is het mogelijk om dat volledige bedrag te lenen, vanaf 1 januari 2016 bedraagt de maximale lening voor deze woning €357.000. Dat  betekent dat de andere €3.500 uit het spaargeld dient te komen en het lastiger wordt om een huis te kopen.