Maximale hypotheek 103 procent

Maximale hypotheek 2015 bedraagt 103 procent van de waarde van de woning

Wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten, of gaat u verhuizen en heeft u daar een andere hypotheek voor nodig? Houd er dan rekening mee dat u hiervoor dient te voldoen aan nieuwe hypotheekregels, die van kracht zijn sinds 1 januari 2013. De nieuwe hypotheekregels zijn vastgelegd in de wet in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft en de ministeriële regeling Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Het betekent onder andere dat u in 2015 maximaal 103% van de waarde van de woning kunt financieren.

 

Nieuwe regels sinds 1 januari 2013

De nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 stellen onder andere dat er een maximale waarde voor de financiering geldt, op basis van de waarde van het huis. De overheid heeft hiervoor een aflopend schema in het leven geroepen, dat startte in 2013 en toe werkt naar maximaal 100% van de woningwaarde in 2018. Daarnaast bent u verplicht om de hypotheek volgens een annuïtair schema binnen de volledige looptijd af te lossen, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

 

 

Maximale hypotheek per jaar

De maximale hypotheek in 2015 bedraagt 103% van de waarde van de woning. Per 1 januari 2013 gold er een maximale financiering van 105%, de overheid neemt vanaf dat moment tot op 1 januari 2018 de tijd om dit percentage ieder jaar met 1 procentpunt terug te brengen. Dit betekent dat u in 2016 nog maximaal 102% kunt financieren, een jaar later is dit 101% en per 1 januari 2018 is dit uiteindelijk de beoogde 100% van de waarde van de woning. Bijkomende kosten (financierings- en aankoopkosten) dient u dan met eigen geld te financieren.

 

Minder risico op ‘woning onder water’

Een maximale financiering van 103% (en later lagere percentages) dient het risico op een te hoge woningschuld te voorkomen, als het gevolg waarvan op dit moment (nog) veel huizen ‘onder water’ staan. Dit betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Een (gedwongen) verkoop van de woning zou op die manier leiden tot een restschuld, die financiële moeilijkheden met zich mee kan brengen waar de overheid burgers graag voor wil behoeden. In de praktijk betekent dit echter dat u meer eigen geld in dient te brengen om een woning aan te kunnen kopen.