NHG grens

Denkt u na over de aankoop van een eigen woning en wilt u daarvoor gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie, NHG? Houd dan rekening met onder andere de maximale waarde van de woning, die we ook wel kennen als de NHG grens. De Nationale Hypotheek Garantie biedt (tegen vergoeding) een garantie op de schuld, wat betekent dat een restschuld bij bijvoorbeeld een gedwongen verkoop kan worden kwijtgescholden. U dient aan de andere kant aan een aantal voorwaarden te voldoen, bijvoorbeeld met betrekking tot de waarde van de woning.

 

Dalende NHG-grens

De laatste jaren is er sprake van een daling van de NHG-grens, nadat er eerder een flinke stijging plaatsvond als reactie op de crisis op de huizenmarkt. In 2011 werd de grens verhoogt naar maximaal €350.000, een absoluut hoogterecord. Vervolgens werd de grens in stappen verlaagd naar €320.000 in 2012, naar €290.000 in 2013 en naar €265.000 per 1 juli 2014. De NHG-grens geldt steeds van 1 juli tot en met 30 juni, wat betekent dat de NHG in 2015 opnieuw omlaag zal gaan. Wilt u meer weten over de huidige mogelijkheden, bekijkt u dan voor meer informatie NHG 2017

 

 

Koppeling aan de gemiddelde huizenprijs

Na 2016 zal de NHG-grens gekoppeld worden aan de gemiddelde ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland, zoals dat tot in 2009 ook het geval was. Stijgen de gemiddelde prijzen van woningen? Dan zal de NHG-grens ook wat verder oplopen. Op die manier blijft het mogelijk om dezelfde type woningen met een dergelijke garantie aan te kopen, wat meer zekerheid biedt voor de bank en daardoor over het algemeen leidt tot een lagere hypotheekrente.

 

NHG-grens ook belangrijk voor verkopende partij

De NHG-grens is wat dat betreft interessant voor de koper van een woning, maar houd hier ook als verkopende partij goed rekening mee. Verkoopt u uw woning voor een prijs net boven de NHG-grens? Dan bestaat de kans dat de woning langer te koop zal staan, omdat huizenkopers liever een meer voordelige woning financieren met de zekerheid van NHG. Vooral de woningen met een verkooprijs net boven de grens blijken langer te koop te staan, waardoor het ook als verkoper verstandig is om de ontwikkeling van de NHG-grens goed in de gaten te houden en daarop in te spelen op het moment dat u uw woning (vlot) wilt verkopen.