Rente NHG

Lage rente dankzij NHG voor een koopwoning

Sluit u een hypotheek af om een eigen woning te kopen? Dan betaalt u de bank rente, als vergoeding voor het geleende geld, los van eventuele aflossing. Op het moment dat u gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal de rente over het algemeen relatief laag uitvallen. Dat heeft te maken met de zekerheid die u de bank biedt, via de garanties vanuit de NHG.

 

Rente als vergoeding voor het risico

De bank berekent de rente als vergoeding voor het risico dat zij lopen, door u het geld uit te lenen. U koopt een woning voor het geleende geld, waardoor er automatisch sprake is van een onderpand. Dit drukt het risico, waardoor een hypotheeklening voordeliger is dan een consumptief krediet. De bank schat het risico in dat overblijft, om u op basis daarvan een vergoeding in de vorm van rente te vragen. Het maakt voor de bank een groot verschil of u gebruik maakt van de NHG.

 

 

Zekerheid voor de bank

De Nationale Hypotheek Garantie biedt de bank een grote mate van extra zekerheid. Zodra u de woning koopt met NHG betekent dit dat deze organisatie borg staat voor de hypotheekschuld die u aangaat. Krijgt u te maken met een scheiding of een andere oorzaak die leidt tot gedwongen verkoop van de woning? Indien er sprake is van een restschuld vangt de NHG die op, zodat de bank toch het volledige geleende bedrag zal ontvangen. Dit lagere risico zorgt ervoor dat de bank bereid is u een lagere rente in rekening te brengen. Andersom gesteld, zodra u geen gebruik kunt maken van NHG betaalt u een hogere rente bij de bank, als vergoeding voor het risico dat zij lopen.

 

NHG rente of reguliere rente

U kunt zelf de rente voor een annuïteitenhypotheek of een andere hypotheekvorm vergelijken, bij de verschillende banken. De kans is groot dat u ontdekt dat de rente voor een NHG hypotheek lager is dan die voor reguliere hypotheken. U betaalt een rente op basis van het risico dat u meebrengt, vaak gebaseerd op de hoogte van de hypotheek ten aanzien van de waarde van de woning. Voor een NHG-hypotheek geldt dit niet, de bank heeft dan automatisch de garantie dat u het gehele geleende bedrag terug kunt betalen, eventueel via de garantie vanuit de NHG.