200.000 huishoudens zonder hypotheek zouden die wel moeten kunnen krijgen

20 okt

Zo’n 200.000 kunnen als het gevolg van de huidige strenge hypotheekregels geen hypotheek afsluiten, terwijl ze daarvoor wel in aanmerking zouden moeten komen. Dat zegt Maxime Verhagen, de voorzitter van Bouwend Nederland. Hij stelt voor dat het gemakkelijker moet worden om een hypotheek te krijgen, vooral voor hogeropgeleiden.

 

Strenge regels van het Nibud

Volgens de voorzitter van Bouwend Nederland is er vanuit het Nibud sprake van te strenge regels. Die zouden er volgens hem niet toe leiden dat de grootste financiële gevaren worden afgedekt, maar zit mensen in de weg die best een hypotheek zouden kunnen afsluiten. De risico’s bestaan volgens Verhagen vooral uit inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte. Die risico’s gelden in algemene zin, de strengere regels van dit moment leveren daaraan geen specifieke bijdrage. Volgens de voorzitter zouden de huidige regels voor een groep van 200.000 mensen voorkomen dat zij een hypotheek kunnen afsluiten. Vooral mensen die minimaal €30.000 per jaar verdienen zouden volgens hem gemakkelijker een hypotheek moeten krijgen. Ook vindt hij het van belang dat het inkomen van een eventuele partner zwaarder mee gaat weten, waardoor tweeverdieners gemakkelijker geld kunnen lenen.

 

Hoogopgeleiden meer laten lenen

Volgens de voorman van Bouwend Nederland is het vooral van belang om hoogopgeleiden meer te laten lenen dan zij op dit moment kunnen. Het is een groep waarbij je er vanuit mag gaat dan het inkomen gedurende de eerste jaren van het werkzame leven flink zal gaan oplopen. Door alvast wat eerder geld te lenen kan die groep vermogen opbouwen en komt de woningmarkt in Nederland er bovendien sneller bovenop. Het risico van meer soepele hypotheekregels zou volgens Bouwend Nederland zeer klein zijn. Het aantal gedwongen verkopen bedroeg zelfs op de top van de crisis in 2011 maar 0,1% van alle verstrekte hypotheken, waardoor het gaat om verwaarloosbare risico’s.