Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Banken berekenen meer hypotheekrente dan verplicht

Banken berekenen meer hypotheekrente dan verplicht
1 mrt 2012

De Eigen Huis Rentebarometer, die Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam introduceert, laat zien dat Nederlandse banken een kwart meer hypotheekrente berekenen dan nodig is.

De barometer toont iedere maand de gemiddelde overwinst die banken bovenop de reguliere winstmarge aan hun klanten verdienen. De meter gaat terug tot mei 2009 en maakt een einde aan de onduidelijkheid die al jaren bestaat over marges op hypotheekrente.

200 euro bruto per maand meer

Een persbericht op de website van Vereniging Eigen Huis maakt duidelijk dat consumenten eigenlijk flink betalen voor extra winst van de banken. Sinds februari 2011 is deze winst fors gestegen, wat weer te wijden is aan de verhoging van de betaling die klanten doen. De gemiddelde hypotheekrente zou van 4,7 procent bij tien jaar rentevaste hypotheek eigenlijk 3,7 procent moeten zijn. Dat scheelt dus een hele procent, wat op jaarbasis een heel verschil kan maken. Door deze extra winst betaalt een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 ruim 200 euro bruto per maand meer. Ook wordt het moeilijker gemaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een starter kan hierdoor veel minder lenen.

Opvallend resultaat

Heel gek is dat de rentemarge na publicatie het NMa-onderzoek in augustus 2010 direct weer omhoog ging. Al bij de aankondiging hebben banken hun winstmarges gelijk verlaagd, om ze vervolgens na publicatie weer omhoog te gooien. Er wordt geen rekening gehouden met gebruikers van de hypotheekrente, dit gebeurt alleen wanneer een onderzoek wordt uitgevoerd. Vereniging Eigen Huis vindt deze situatie niet acceptabel en vraagt om actie. Niet alleen aan de NMa, ook de politiek kan hieraan meedoen. Iedereen die het met de vereniging eens is kan de petitie teken op de website. Misschien komt er dan een einde aan het spekken van Nederlandse banken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.