Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekadviseur populairder dan Bank

Hypotheekadviseur populairder dan Bank
10 aug 2012

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijft dat 60 procent van de hypotheken afgesloten wordt via een hypotheekbemiddelaar. De onafhankelijke tussenpersonen winnen het de laatste tijd steeds meer van de banken.

Je kunt de maandlasten van je hypotheek zelf berekenen, met papier en pen. Je kan het denkwerk over je lasten ook overlaten aan websites, als je daar je gegevens invult. Voor een precieze uitkomst kun je echter het beste naar de bank of een hypotheekadviseur gaan. Vooral deze laatste optie wordt steeds populairder.

Adviseurs winnen van banken

Steeds meer consumenten laten de berekeningen niet meer aan het internet over, aangezien websites alleen indicaties van je maandlasten kunnen geven en niet in kunnen gaan op persoonlijke omstandigheden en details. Zelf je maandlasten berekenen kan echter ook voor een pittige opgave zorgen. Dit is waarom veel mensen hypotheekadvies van banken en hypotheekadviseurs vragen. De onafhankelijke tussenpersonen winnen het de laatste tijd steeds meer van de banken.

Inmiddels wordt 60 procent van de hypotheken afgesloten via een hypotheekbemiddelaar, blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In 2010 gaat 63 procent van de consumenten die een hypotheek wilt afsluiten een gesprek met de bank aan, terwijl nu nog maar 40 procent van de consumenten dat doet. Dit grote verschil maakte het AFM 3 oktober bekend.

Breder aanbod, geheime provisie

Een ander resultaat uit het onderzoek van AFM is dat 30 procent van de consumenten die een gesprek met de bank aangaat bij diezelfde bank een hypotheek afsluiten. Bij een hypotheekadviseur ligt dit percentage op 41 procent. AFM verklaart dit door het feit dat tussenpersonen een breder aanbod voor de consument kunnen bieden.

Een deel van de hypotheekadviseurs werken, in tegenstelling tot de bank, nog wel met een provisie. Consumenten merken vaak niet dat de tussenpersoon een vergoeding van de verzekeraar krijgt. De vergoeding is over het algemeen in de premie van de verzekering of hypotheekrente verwerkt. Deze provisie is vanaf 2013 verboden. Vanaf dan zijn tussenpersonen verplicht een vergoeding te vragen aan de consument.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.