Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximum hypotheek omlaag

Maximum hypotheek omlaag
10 okt 2012

"De maximale hypotheek met een garantie zal volgend jaar flink zakken", zegt Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Afhankelijk van het inkomen kan 4000 tot 25.000 euro minder bij de organisatie worden geleend.

De NHG wordt per 1 januari aangepast omdat veel Nederlanders door de economische crisis minder te besteden hebben. De organisatie leent afhankelijk van het inkomen 4000 tot 25.000 euro minder aan consumenten.

Dalende huizenprijzen

Op dit moment wordt 90 procent van alle aankopen onder de 320.000 euro gefinancierd door de Nationale Hypotheek Garantie. Voor de kredietcrisis was dit nog 60 procent. Volgens de NHG blijft het aantal nieuwe garanties voor de aankoop van woningen onverminderd hoog.

De huizenprijzen in Nederland zullen als gevolg van de maximale hypotheekverlaging nog verder dalen. Mensen die hun maximum hypotheek berekenen en vervolgens het bedrag wat ze kunnen lenen vergelijken met de prijs van een woning, zullen daarom benadeeld worden. Het bedrag dat ze kunnen lenen en de prijs van een woning staan immers direct met elkaar in verband, meent woningmarktdeskundige Matthijs Mons. “De verlaging van de maximale hypotheek draagt zeker niet bij aan het herstel van het vertrouwen in de woningmarkt”, voegt Mons hieraan toe.

Bescherming NHG

NHG beschermt op dit moment huizenbezitters die mogelijk in de financiële problemen komen. Door deze bescherming voor ongeveer een miljoen mensen zit er wel een maximum aan de hypotheek die mag worden geleend, zowel door kopers als geldgevers. Hierdoor bevordert NHG de financieringsbereidheid van geldgevers en de koopbereidheid van consumenten.

Toch is door de negatieve prijsontwikkeling van koopwoningen het aantal gedwongen verkopen met verlies verder toegenomen. Schiffer meent dat deze ontwikkeling van de NGH-verliezen beheersbaar zijn. "We houden er rekening mee dat de verliezen bij verdere prijsdaling nog verder kunnen oplopen. Daarom heeft het voorkomen en beperken van de verliezen onze hoogste prioriteit."

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.