Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Steeds meer wanbetalingen hypotheek

Steeds meer wanbetalingen hypotheek
15 okt 2012

Veel woningbezitters hebben in deze tijd moeite met het betalen van hun hypotheek. Met ongeveer 72.367 is dit een stijging van bijna 10.000 sinds het begin van dit jaar. Dit blijkt uit cijfers die het Bureau Krediet Registratie vrijdag bekendmaakte. Er wordt verwacht dat het aantal wanbetalers alleen maar blijft stijgen en aan het einde van dit jaar op 76.000 uitkomt. Dit is een toename van ruim 20 procent en vooral de directeur van BKR maakt zich hier ernstige zorgen over.

Ellende

Peter van den Bosch vertelt: “Het niet betalen van je hypotheek is iets wat je op het allerlaatste moment doet. De kans is groot dat hier al veel ellende aan is voorafgegaan. Sluit de gevolgen van een gedwongen verkoop van je huis dan ook niet uit.” Door de als maar dalende huizenprijzen staan de huizen onder water. Dit houdt in dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Er blijft dan een restschuld over bij de verkoop van de woning, die je zelf moet ophoesten.

Meer zicht op wanbetalingen

Dat mensen in de schulden zitten is geen probleem van de laatste tijd. Dit neemt al jaren toe en de kans is groot dat dit ook zal blijven stijgen in de komende jaren. De meeste betalingsachterstanden doen zich voor bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars, denkt Van den Bosch. Toch blijven deze wanbetalingen buiten beeld bij BKR. “BKR heeft nu nog maar zicht op 20 procent van de betalingsachterstanden. Dit is veel te weinig”, meldt de directeur.

Gevolgen hypotheek

Maar wat gebeurt er als je je hypotheek niet meer kunt betalen? Ten eerste wordt je achterstand geregistreerd. Als je de lasten de laatste 120 dagen niet meer hebt betaalt, wordt dit geregistreerd door het BKR. Het is nu erg moeilijk om een lening of hypotheek te krijgen. Als je een langere periode geen maandlasten kunt betalen kan de bank overgaan tot een executieverkoop van je woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.