Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Minder aftrek bestaande hypotheken

Minder aftrek bestaande hypotheken
26 okt 2012

De VVD en de PvdA lijken aan de formatietafel niet alleen naar de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken te kijken. Ook de bestaande hypotheken zouden een beperking van de hypotheekaftrek tegemoet kunnen zien. Dit heeft invloed op de maandlasten die een hypotheek met zich meebrengt.

Beperking hypotheekaftrek eigenwoningbezitters

In het lente-akkoord werd er afgezien van een beperking van de hypotheekaftrek voor de eigenwoningbezitters van dat moment. Volgens de Telegraaf zouden de VVD en de PvdA nu wel nadenken over de mogelijkheden om de renteaftrek voor bestaande woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek alsnog aan te pakken. Bronnen rond de formatie zouden aan de krant bevestigd hebben dat hiervoor de plannen op tafel liggen.

Stapsgewijs minder fiscale aftrek

De overwegingen van de politieke partijen zouden gaan om een plan wat stapsgewijs minder fiscale aftrek toe te staat, ook bij huizenbezitters die voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Of dit eveneens als bij de nieuwe hypotheken om een annuitaïre daling van de renteaftrek gaat is echter onbekend. Waar de PvdA de hypotheekaftrek altijd al verder wilde beperken, daar wilde de VVD de bestaande eigenwoningbezitters juist ontzien. Over de uitkomst van de beslissing omtrent hypotheekaftrek kan dus vrij gespeculeerd worden, wat ook geldt over de gevolgen voor de maandlasten van hypotheken.

Eerder in het nieuws

Een speciale commissie voor inkomstenbelastingen en toeslagen publiceerde vorige week een nieuw belastingplan waarin de hypotheekaftrek niet alleen voor nieuwe hypotheken, maar ook voor bestaande hypotheken werd beperkt. Hierna maakte de NOS bekend dat dit belastingplan ook op de formatietafel ligt. Sinds het bekend is dat beide formatiepartijen ook serieus naar de bestaande hypotheken kijken, lijkt het er op dat zowel de VVD als de PvdA het belastingplan ook zeer serieus nemen.

Eind deze week of begin volgende week verwachten de formatiepartijen een akkoord te bereiken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.