Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Maandlasten hypotheek hoger voor starters in 2013

Maandlasten hypotheek hoger voor starters in 2013
29 okt 2012

Als je volgend jaar een huis wil kopen als starter, ben je verplicht om je hypotheek elke maand af te lossen. Je krijgt van de overheid namelijk maar een beperkte hypotheekrenteaftrek en hebt daarmee bijna geen belastingvoordeel meer. De enige manier om belasting terug te krijgen is wanneer je een annuïteitenhypotheek afsluit. Bij deze hypotheekvorm betaal je iedere maand hetzelfde bedrag, genaamd de annuïteit. Omdat je dus iedere maand iets aflost, dan heb je steeds minder belastingvoordeel en worden je maandlasten hoger.

20 procent duurder

De maanlasten zijn, voor dezelfde woning, 20 procent hoger dan in 2012. Dit blijkt uit een onderzoek van MoneyView. Dit onderzoeksbureau verwacht ook dat deze ontwikkeling de woningmarkt nog verder in de problemen gaat brengen. Wees wel bewust van het feit dat als je een hypotheek afsluit, je deze volledig moet aflossen. Het was een tijdje geleden nog mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen bij een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Bij deze vorm had je over de gehele looptijd volledige hypotheekrenteaftrek, dat voor lage maandlasten zorgde. Vanaf volgend jaar is dit niet meer mogelijk, maar met een annuïteitenhypotheek los je maandelijks je hypotheek af en wordt je hypotheekschuld lager. Doordat je minder rente betaalt per maand krijg je minder hypotheekrenteaftrek. De kans bestaat dat je maandlasten hierdoor stijgen.

Huidige hypotheken

Een geruststelling is dat huidige hypotheken nog gewoon in tact blijven. Hierbij zijn de oude regels voor hypotheekrenteaftrek nog van kracht, zelfs als je gaat verhuizen. Maar wanneer je meer moet lenen, moet je dit gedeelte ook aflossen om hierover hypotheekrenteaftrek te krijgen. Als je op het punt staat om een huis te kopen is het verstandig alle informatie nog een keer goed door te lezen. Baseer je keuze niet alleen op de hypotheek die je kunt krijgen, denk ook na over je toekomstige maandlasten.

Als je volgend jaar een huis wil kopen als starter, ben je verplicht om je hypotheek elke maand af te lossen. Je krijgt van de overheid namelijk maar een beperkte hypotheekrenteaftrek en hebt daarmee bijna geen belastingvoordeel meer.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.