Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bedreiging voor bestaande hypotheken

Bedreiging voor bestaande hypotheken
28 okt 2012

Tijdens het vormen van een nieuw kabinet is de hypotheekrenteaftrek een hot item. VVD en PvdA buigen zich over een scenario om ook de renteafrek voor ‘bestaande gevallen’ met een aflossingsvrije hypotheek aan te pakken. De overige partijen waarschuwen juist tegen een verdere beperking van de veelbesproken hypotheekrenteaftrek.

Hoogste prioriteit

Leider van de VVD Mark Rutte beloofde tijdens de verkiezingscampagne dat het beschermen van de huidige woningbezitters voor zijn partij de hoogste prioriteit heeft. Rutte bevestigde dit door toen te zeggen: “Eén ding weet ik zeker: als de VVD niet in het kabinet zit, betekent dat het einde van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. Die garantie kun je bijna geven.”

Stapsgewijs

Toch ligt er momenteel een plan op tafel waarin de kans groot is dat de hypotheekrenteaftrek verder beperkt gaat worden. Hierin gaat het vooral om huizenbezitters die voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. De twee grootste partijen willen stapsgewijs minder fiscale aftrek toestaan. Dit zouden ze kunnen invoeren na een overgangsperiode. De PvdA is groot voorstander van een sterk beperkte aftrek en de partijen zullen hier deze week nog over beslissen.

Zekerheid

Het gevaar bestaat dat Rutte, als hij op dit punt toegeeft, zijn geloofwaardigheid verliest met daarbij een groot deel van de kiezers. Elsevier noemt het ‘het uur van de waarheid voor de VVD-leider’ en vreest dat de maatregel het vertrouwen van burgers in de overheid ernstig aantast. Dat huiseigenaren, toen ze de langlopende verplichting aangingen, rekenden op dertig jaar renteafrek is een ander struikelblok voor het opinieblad. In 2001 gaf het toenmalige kabinet, bestaande uit VVD, PvdA en D66, deze zekerheid en de regeringen die volgden hebben dit besluit nooit herzien. Als de huidige formatie hier een streep door zetten beschadigen zij het vertrouwen van burgers in de politiek.

Tijdens het vormen van een nieuw kabinet is de hypotheekrenteaftrek een hot item. VVD en PvdA buigen zich over een scenario om ook de renteafrek voor "bestaande gevallen" met een aflossingsvrije hypotheek aan te pakken. De overige partijen waarschuwen juist tegen een verdere beperking van de veelbesproken hypotheekrenteaftrek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.