Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Regeerakkoord trekt huizenmarkt niet vlot volgens Hypotheker

Regeerakkoord trekt huizenmarkt niet vlot volgens Hypotheker
1 nov 2012

Lastig voor starters

Met name starters zullen te maken krijgen met een lastige situatie, aangezien zij een opeenstapeling van maatregelen op zich af zien komen. Ze dienen verplicht een annuïtaire aflossing te kiezen, de inkomensnormen zijn verder aangescherpt en er geldt een lager maximum voor de hypotheek. Aangezien de maatregelen in het Regeerakkoord bovenop die van het eerdere ‘vijfpartijenakkoord’ komen, ‘missen ze hun doel’.

Gemiste kans voor starters

Het is alom bekend dat het voor starters lastig is om een hypotheek af te sluiten. Het aanstaande kabinet kiest ervoor om startersleningen aan te gaan bieden, maar het is op dit moment nog niet duidelijk hoe men dat concreet in wil gaan vullen. Hierdoor ontstaat er onzekerheid en kunnen starters nog niet profiteren van nieuwe kansen. Volgens Paul van de Meijs, directievoorzitter van De Hypotheker staat “de bereikbaarheid van een woning voor starters […] met deze maatregelen sterk onder druk”.

Hypotheekrenteaftrek aanpakken

Ook de keuze om de aanpak van de hypotheekrenteaftrek door te zetten vindt De Hypotheker een verkeerde. Met name de verlaging van deze aftrek in combinatie met de verplichting om een hypotheek binnen 30 jaar volledig af te lossen maakt het minder aantrekkelijk om een koopwoning te betrekken. Daarentegen lijkt men er op de huurmarkt juist op te gokken dat mensen met een hoger inkomen eerder zullen gaan kopen.

​De Hypotheker heeft als een van de leidende partijen binnen de markt voor hypotheken een reactie gegeven op het Regeerakkoord zoals het door de VVD en PvdA gepresenteerd is. Volgens de Hypotheker zijn “de mogelijkheden voor starters om een eigen woning te kopen […] verder verslechterd. Het Regeerakkoord is daarmee een gemiste kans, die op een andere manier ingevuld had kunnen worden. Met name aangaande de starters hadden de plannen op een andere wijze vorm kunnen krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.