Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Voorzichtige hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken

Voorzichtige hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken
3 nov 2012

0,5% per jaar

In het Regeerakkoord heeft men afgesproken dat de hypotheekrenteaftrek met 0,5% per jaar afgebouwd zal gaan worden. Men start met de afbouw van de maximale aftrek. Momenteel bedraagt de hoogste belastingschijf nog 52%, maar dit zal op basis van de plannen van het kabinet worden teruggebracht naar 49%. Dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek per jaar met 0,5% omlaag gaat, richting het niveau van de derde schijf.

Tarief in de derde schaal omlaag

Aangezien ook de derde schaal met betrekking tot de inkomstenbelasting omlaag gaat, zal de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk worden teruggebracht naar 38%. Op dit moment bedraagt de derde schaal nog 42%. Volgens de plannen zal de hypotheekrenteaftrek in 28 jaar worden teruggebracht naar het nieuwe niveau. Voor een daling van 49% naar 42% zou er maar veertien jaar nodig zijn.

Al met al blijkt het terugbrengen van de hypotheekrenteaftrek een behoorlijk voorzichtige te zijn, zeker voor iedereen die op dit moment al een hypotheek heeft lopen. Wat dat betreft zijn de plannen met grote afgunst afgewacht, maar lijkt het uiteindelijk allemaal behoorlijk mee te vallen. Bovendien worden slachtoffers van de hypotheekrenteaftrek gecompenseerd door de dalende inkomstenbelasting. Hierdoor zullen de kosten uiteindelijk rond een vergelijkbaar niveau komen te liggen, maar is toch de hypotheekrenteaftrek een stukje afgebouwd.

Een aanpak van de hypotheekrenteaftrek werd langverwacht en het kabinet Rutte II lijkt daar eindelijk daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Er is besloten om zowel nieuwe als bestaande hypotheken aan te pakken, waardoor er uiteraard commotie is ontstaan onder huizenbezitters. Het lijkt er echter op dat de maatregelen minder rigoureus zijn, dan dat ze op het eerste gezicht lijken. De hypotheekrenteaftrek zal op een heel rustige manier worden afgebouwd, waardoor de gevolgen per jaar behoorlijk beperkt blijken te blijven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.