Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Tijdelijke dynamiek in de woningmarkt

Tijdelijke dynamiek in de woningmarkt
5 nov 2012

Opleving in oktober

De afgelopen maand is er sprake geweest van een duidelijke opleving, aangezien er een record aantal bezichtigingen en verkopen plaats heeft gevonden. Het aantal bezichtigingen steeg bijvoorbeeld naar 90.000, een stijging van ruim 30%. Ook het aantal verkopen steeg, naar 8.500 in oktober. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Aangezien we destijds ook al te maken hadden met het vastzitten van de woningmarkt lijkt er sprake te zijn van een tijdelijke opleving. Tijdelijk, aangezien analisten voorspellen dat het vooral te maken heeft met de hypotheekregels die per 1 januari zullen veranderen.

Half november

Zij verwachten dat de opleving nog tot ongeveer halverwege november aan zal houden, maar vanaf dat moment weer snel zal verdwijnen. Kopers hebben op die manier nog voldoende de tijd om de uiteindelijke koopovereenkomst voor het eind van het jaar te tekenen, tegen de voorwaarden zoals die momenteel gelden. Vanaf 1 januari 2013 zijn aflossingsvrije hypotheken niet langer fiscaal aftrekbaar, terwijl die hypotheekvorm doorgaans de hoogst mogelijke aftrek oplevert. Het is daarom interessant om nog voor het eind van het jaar een hypotheek af te sluiten, om optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek zoals die op het moment bestaat.

Het lijkt erop dat huizenkopers de afgelopen maand nog snel hun slag hebben geslagen. De woningmarkt liet iets meer dynamiek zien dan tijdens de rest van dit jaar, waardoor het erop lijkt dat aanstaande huizenbezitters er wat druk achter hebben gezet. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn er nog geen concrete cijfers beschikt omdat die per maand worden verstrekt, maar er lijkt sprake van een duidelijke beweging. Men probeert hiermee de verandering in de hypotheekregels van 1 januari nog voor te zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.