Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek afsluiten zonder advies

Hypotheek afsluiten zonder advies
6 nov 2012

Aangezien het succesvol uitzoeken van de meest gunstige voorwaarden niet voor iedereen is weggelegd kan de goedkope hypotheek zonder het advies op den duur alsnog een dure keuze blijken.

Wantrouwen van consumenten

Nu veel consumenten op de kleintjes proberen te letten springen de aanbieders van hypotheken zonder een bijbehorend advies van een tussenpersoon daar handig op in. Aanbieders van deze hypotheken zijn onder andere Goedkoopstehypotheekadviseur.nl, Nulprovisie.nl en Woningscan.nl. Zij spelen in op het wantrouwen dat veel consumenten hebben, met betrekking tot de adviesbranche. Hypotheekadviseurs zijn niet blij met deze ontwikkeling, niet alleen vanwege het feit dat zij op deze manier inkomsten mislopen. Het berekenen van de rentes voor een hypotheek is niet zo ingewikkeld en goed mogelijk zonder adviseur, maar het daadwerkelijke afsluiten is een ander verhaal. Daarbij komen ook de fiscale elementen en aanvullende voorwaarden aan bod.

Startershypotheken

Volgens Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis is “de execution-hypotheek […] vooral aantrekkelijk voor mensen die zelf in de financiële wereld werken”. Deze groep consumenten heeft voldoende financiële kennis in huis om een goede afweging te maken en is daarmee minder afhankelijk van het advies. Daarnaast is er echter een grote groep starters die graag op de kosten wenst te besparen, waardoor er in een vroeg stadium wellicht verkeerde keuzes worden gemaakt. Aangezien een hypotheek vaak 30 jaar loopt heeft dat een enorme invloed. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft daarom een online test verplicht gesteld. Vanaf 1 januari 2013 zal die aanwezig moeten zijn op de websites van execution-only aanbieders, om de kennis van bezoekers te testen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun hypotheek af te sluiten, zonder dat ze daarover eerst advies inwinnen van een tussenpersoon. Het is op die manier mogelijk om de advieskosten te besparen, die gemakkelijk oplopen tot een paar duizend euro. Met een zogenaamde "execution-only" hypotheek krijgt men dezelfde hypotheek als ieder ander, maar is de consument zelf verantwoordelijk voor het vergelijken van de verschillende hypotheekvormen.