Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek in 2014 in een klap 10% omlaag

Hypotheekrenteaftrek in 2014 in een klap 10% omlaag
6 nov 2012

Aftrek en belastingpercentage gekoppeld

Er kan maximaal een belastingvoordeel van € 1.800,- worden genoten, maar daar staat een verlaging van de aftrek van ongeveer € 500,- tegenover. De plotsklapse daling van de hypotheekrenteaftrek is een gevolg van de koppeling van de aftrekpost en de belastingschijven die er gelden. Helma Neppérus van de VVD gaf hierover het volgende aan: “Het is ondenkbaar dat een belastingtarief wel omlaag gaat en hetzelfde tarief voor de aftrekposten niet”. Volgens haar wordt er in het regeerakkoord nergens gesproken over een ontkoppeling van de beide tarieven en is het dus een logisch gevolg dat ook de aftrek minder wordt wanneer men minder inkomstenbelasting hoeft te gaan betalen. Uiteindelijk gaan huiseigenaren er op die manier niet zomaar door op achteruit.

Hoogste tarief ook omlaag

Bovendien hebben PvdA en VVD aangekondigd dat ook de aftrek op basis van het hoogste tarief van 52% uiteindelijk zal worden teruggebracht naar 38%. Men neemt daar echter 28 jaar de tijd voor. Huiseigenaren die een inkomen hebben dat ze tot in de 42%-schaal brengt krijgen echter niet de tijd om zich gedurende dat grote aantal jaren aan te passen, aangezien in 2014 de schaal ineens daalt naar 38%. Uiteindelijk zal het toptarief voor de belastingen 49% gaan bedragen, maar wordt de aftrek dus wel beperkt tot maximaal 38%, waardoor er flink minder aftrek te genieten is.

De hypotheekrenteaftrek zal in 2014 in een keer met bijna 10% worden verlaagd (4 procentpunt). Dit is een direct gevolg van het regeerakkoord, dat voortkomt uit de verlaging van de middelste belastingschijf. Die bedraagt op dit moment nog 42% van het bruto inkomen, maar dit zal worden verlaagd naar 38%. Dat levert aan de ene kant een interessant belastingvoordeel op, maar zorgt er aan de andere kant ook voor dat huizenbezitters minder aftrek voor hun hypotheekrente hebben.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.