Beoordeel deze pagina
6/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Nadelige NHG-aanpassing gaat niet door

Nadelige NHG-aanpassing gaat niet door
10 nov 2012

Aanpassing door WEW

Stef Blok zal het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vragen om de regeling aan te passen. Dit is de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie, waardoor er op het hoogste niveau gevraagd wordt om een herziening van de maatregel. Op die manier blijven de oude verhoudingen van de NHG van kracht. Dat betekent dat maximaal 50% van de hypotheekwaarde aflossingsvrij mag worden gehouden, bijvoorbeeld door verder met een spaarhypotheek te werken. Uiteraard zijn er ook andere hypotheekvormen mogelijk, aangezien men voor die tweede 50% van de hypotheekschuld vrij is in de keuze.

Een drempel minder

Dit zal er in ieder geval voor zorgen dat er sprake is van een drempel minder op de woningmarkt. Iedereen die op dit moment een huis bezit en daarbij gebruik maakt van de NHG kan dat op dezelfde manier blijven doen, ook wanneer er voor een nieuwe woning gekozen wordt. Dit zorgt er vervolgens voor dat de doorstroming op de woningmarkt toe zal nemen, waardoor ook de mogelijkheden voor starters zullen verbeteren. Het niet aanpassen van de regeling op dit gebied kan er daarmee aan bijdragen dat de totale woningmarkt weer verder in beweging kan komen, nadat deze volledig in het slop lijkt te zijn gelopen na het uitbreken van de economische crisis.

Er is eindelijk wat goed nieuws voor huizenbezitters op de woningmarkt, aangezien het er alle schijn van heeft dat het aanpassen van de NHG-regeling voorlopig van de baan is. Men stelde eerder dat het meenemen van een bestaande NHG-hypotheek ervoor zou zorgen dat men binnen de nieuwe regels zou vallen. Iedere nieuwe woning zou dan annuïtair moeten worden afgelost, waardoor het voor veel mensen lastiger zou worden om een nieuw huis aan te schaffen. De kersverse minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, heeft echter aangegeven dat hij hier niets in ziet.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.