Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Regeerakkoord zet miljoen huishoudens onder water

Regeerakkoord zet miljoen huishoudens onder water
9 nov 2012

Woning onder water

Het onderzoek van de VEH geeft daarnaast aan dat “de negatieve spiraal op de woningmarkt wordt versterkt. Rust en vertrouwen in de markt kunnen zich niet herstellen”. Een woning komt onder water te staan wanneer de hypotheekschuld hoger is, dan de actuele waarde van het huis. Door het aflossen verplicht te stellen daalt de waarde van woningen verder en komen met name starters in de problemen, aangezien er voor hen nog weinig tot geen overwaarde is ontstaan. Bovendien is de maatregel uit het regeerakkoord waarbij renteaftrek wordt toegestaan over de restschuld onvoldoende krachtig volgens de vereniging voor huizenbezitters.

Renteaftrek over restschuld

Het kabinet biedt de mogelijkheid om betaalde rente over een restschuld gedurende een periode van 5 jaar af te trekken. Volgens de VEH is deze maatregel echter onvoldoende krachtig om het effect van het verplicht aflossen volledig te kunnen dempen. Het zou volgens VEH-directeur Rob Mulder dan ook beter zijn om ‘pas op de plaats’ te maken als kabinet. Door de maatregelen nog een jaar vooruit te schuiven heeft men de kans om zich er beter op voor te bereiden. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Verbond van Verzekeraars riepen eerder al op tot een dergelijke opschorting van de plannen.

In het regeerakkoord staat onder andere een plan om huishoudens te verplichten tot een aflossing op hun hypotheek. Hiermee wil het kabinet ervoor zorgen dat de totale hypotheekschuld van Nederlanders flink terugloopt. De vraag is echter of men er hiermee niet voor zorgt dat de starters het nog moeilijker krijgen dan op dit moment en de woningmarkt verder tot stilstand zal komen. Volgens een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) komt het huis van een miljoen huishoudens in Nederland onder water te staan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.