Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrenteaftrek komt beter uit nieuwe plannen

Hypotheekrenteaftrek komt beter uit nieuwe plannen
13 nov 2012

Hypotheekrenteaftrek afhankelijk van inkomstenbelasting

Dit heeft geleid tot een aanpassing van het regeerakkoord, waarbij de inkomensafhankelijke zorgpremie is verdwenen en men via de belastingtarieven werkt aan een nivellerend effect op de inkomens. Dit heeft ook invloed op de hypotheekrenteaftrek, aangezien die afhankelijk is van de inkomstenbelasting zoals die worden geïnd door de overheid. De hypotheekrenteaftrek die er wordt genoten is afhankelijk van de top van het inkomen, aangezien daar het hoogst betaalde belastingtarief wordt gebruikt. Dat komt door het feit dat het een aftrekpost is, waardoor de hypotheekrente als het ware van het inkomen mag worden afgetrokken om uit te komen op het belastbare inkomen. In de oorspronkelijke plannen zouden de belastingschijven worden verlaagd en werd daarmee ook de hypotheekrenteaftrek lager, maar daar lijkt nu dus (minder tot) geen sprake meer van.

Geen verlaging van de belastingpercentages

VVD en PvdA hebben aangegeven de belastingpercentages niet langer te verlagen, in ieder geval niet volgens de plannen zoals die eerder aan het land zijn gepresenteerd. Nu de inkomensafhankelijke zorgpremie van de baan is blijft het tarief in de tweede schijf gewoon op 42% (deze zou worden verlaagd naar 38%). Wel wordt de deze schijf ‘langer’, waardoor men minder snel in de hoogste schijf terecht zal komen. Die hoogste schijf zou in een keer worden verlaagd van 52% naar 49%, maar ook daar is geen sprake meer van. Op den duur zal dit echter wel het geval zijn, waardoor de hypotheekrenteaftrek alleen voor de hoogste inkomens wat minder wordt.

Er ontstond de afgelopen tijd een hoop commotie rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dit liep zelfs zo hoog op dat de VVD en PvdA hebben besloten de hoofden bij elkaar te steken en op zoek te gaan naar een vervanging van dit onderdeel in het regeerakkoord. Men is er, net als tijdens de oorspronkelijke besprekingen, relatief snel uitgekomen met elkaar.