Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huis kopen en profiteren van de oude regels

Huis kopen en profiteren van de oude regels
14 nov 2012

Een eerste huis kopen

Vanaf 1 januari 2013 zullen er meerdere zaken gaan veranderen, die grote invloed kunnen hebben op uw financiële positie. Starters doen er dus verstandig aan in ieder geval voor 1 januari 2013 het koopcontract voor hun woning te tekenen, aangezien ze op die manier nog kunnen profiteren van de bestaande regels. Vanaf 1 januari worden starters sterk beperkt in hun keuze van de hypotheekvorm, aangezien de overheid ervoor wil zorgen dat er meer aflossingen worden gedaan en zo de algehele hypotheekschuld daalt. Alleen wanneer starters ervoor kiezen om annuïtair of lineair af te lossen komen zij in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Vanzelfsprekend neemt dit voordeel verder af op het moment dat er meer afgelost wordt, waardoor de woonlasten over de totale periode van de hypotheek flink toe zullen nemen.

Bestaande woning

Iedereen die al een woning bezit kan gebruik blijven maken van de huidige hypotheekvorm. Dat neemt echter niet weg dat de gevolgen van het kabinet ook deze mensen zullen raken. Men zal de belastingschijf van 42% intact houden, maar is aan de andere kant wel van plan om de hoogste belastingschijf terug te brengen van 52% naar 49%. Hierdoor zullen de hoogste inkomens minder kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, al staat daar aan de andere kant natuurlijk een lagere belastingdruk tegenover, waardoor er sprake is van een gematigd effect.

Ondanks dat het kabinet van VVD en PvdA net als op de inkomensafhankelijke zorgpremie veel kritiek heeft gehad op de plannen voor de huizenmarkt lijkt het er voorlopig niet op dat men hier een wijziging in aan zal brengen. Het is daarom verstandig om nu een huis te kopen en op die manier nog te profiteren van de bestaande regels.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.