Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huis verkopen zonder energielabel nog altijd mogelijk

Huis verkopen zonder energielabel nog altijd mogelijk
24 nov 2012

Wetsvoorstel en Europese richtlijnen

In het wetsvoorstel met betrekking tot het energielabel stond onder andere dat het verplicht zou worden om hier gebruik van te maken. Het zou onmogelijk worden een transactie uit te voeren, wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van een energielabel. Dat wetsvoorstel is voorlopig van de baan, waardoor de beide partijen samen overeen kunnen komen of er gebruik gemaakt wordt van een energielabel. Indien de beide partijen overeenkomen dat hier geen behoefte aan is kan de transactie gewoon doorgaans vinden. Nederland voldoet hiermee niet aan de Europese richtlijnen. Men diende het wetsvoorstel in om hieraan te gaan voldoen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer was het daar dus niet mee eens. Uiteraard zal Brussel een reactie geven op dit besluit, waarbij de verwachting is dat men er niet erg positief over zal zijn.

Met zorg tegemoet

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet blij met het wegstemmen van het wetsvoorstel van de Tweede Kamer, aangezien men graag had voldaan aan de richtlijnen zoals Europa die heeft opgesteld. Minister Stef Blok, van Wonen, gaat binnenkort praten met de Europese Commissie. Hij zal daarin aangeven hoe de huidige situatie in Nederland is en wat er eventueel gedaan kan worden om die aan te passen. Het ministerie heeft in ieder geval aangegeven dat men de reactie van Brussel met zorg tegemoet ziet en hoopt op een passende oplossing.

Het is nog altijd mogelijk om een woning te verkopen, zonder daarbij gebruik te maken van een energielabel. Er werd een wetsvoorstel ingediend om dit aan te passen, maar dit is door de Tweede Kamer weggestemd. Dat betekent dat er voorlopig niets wijzigt aan de huidige situatie en de energielabels worden aangeraden, maar ze niet verplicht zijn.