Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen zullen verder dalen

Huizenprijzen zullen verder dalen
26 nov 2012

Daling van gemiddeld 16%

Ook in eerdere maanden was er sprake van een dergelijke daling, waarmee de huizenprijzen inmiddels liggen op het niveau van het begin van 2004. Sinds de piek van de huizenprijzen in 2008 is de gemiddelde huizenprijs met 16% gedaald. In 2008 bereikte de huizenprijzen een hoogtepunt, waarna de kredietcrisis toesloeg en met name de huizenprijzen onder druk kwamen te staan. Met name de bezitters van de grotere en duurdere vrijstaande huizen werden hard geraakt. Zij zijn in een aantal jaar ongeveer 20% van de waarde van hun woning kwijt geraakt. Met name huizenbezitters die enkele jaren geleden een hypotheek hebben afgesloten hebben hier last van, aangezien zij het risico lopen dat hun woning ‘onder water’ komt te staan. Dat is het geval wanneer de waarde van de woning lager dan het bedrag van de hypotheek op het huis is.

7% daling volgens de Rabobank

De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen het komende jaar verder door zullen dalen. Men verwacht dat de huizenprijzen in 2013 7% omlaag zullen gaan, waardoor er sprake is van een verdere neerwaartse beweging. De economen van de bank baseren hun verwachting vooral op het feit dat het verschil tussen vraag en aanbod waarschijnlijk niet zal verdwijnen. De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd zullen volgens hen op termijn voor meer stabiliteit op de woningmarkt zorgen, maar op de korte termijn kan de daling van de huizenprijzen niet zomaar worden gestopt.

Dat de prijzen van huizen dalen is algemeen bekend, maar het lijkt erop dat de daling nog wel even door zal zetten. In oktober zijn de prijzen met 7,8% gedaald ten opzichte van het jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze cijfers naar buiten gebracht en op die manier duidelijk gemaakt dat de daling vergelijkbaar is met die van de vorige maand.