Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Notarissen in de problemen door zwakke woningmarkt

Notarissen in de problemen door zwakke woningmarkt
27 nov 2012

Dalende tarieven en teruglopende aantallen aanvragen

Uit een rapport van het economische bureau van ING blijkt dat 1 op de 6 notariskantoren in de problemen zit. Volgend jaar zullen er naar verwachting bovendien nog meer kantoren bijkomen die in het nauw komen te zitten. “Voorlopig blijven huizenprijzen en verkoopaantallen dalen, waardoor de omzet van het notariaat voorlopig blijft krimpen”, aldus ING. Ook de notariskantoren die het hoofd nu nog goed boven water kunnen houden hebben te maken met dalende tarieven en een teruglopend aantal akten dat er kan worden opgesteld. Hierdoor neemt ook de concurrentie toe en komen er steeds meer kantoren bij die langzaam in minder rustig vaarwater terecht zullen komen.

Huizenmarkt en familiepraktijk onder druk

Het is onder andere de huizenmarkt die ervoor zorgt dat veel notariskantoren het moeilijk hebben, maar dat is niet de enige oorzaak. Tot nu toe wist men de neergang op de woningmarkt aardig te compenseren, bijvoorbeeld door meer omzet te genereren binnen de familiepraktijk. Een notaris zorgt voor de opmaak van een testament of een samenlevingsovereenkomst, waardoor de werkzaamheden wat dat betreft werden aangepast. Ook binnen die sectoren is de omzet echter onder druk komen te staan. Voor veel notariskantoren betekent dit dat er op dit moment geen andere uitweg meer bestaat en dat men er alles aan zal moeten doen om overeind te blijven, hopend op een herstel van de woningmarkt.

De Nederlandse notariskantoren hebben het zwaar, nu er op de woningmarkt weinig sprake is van beweging. Er wordt minder gebruik gemaakt van de notaris, aangezien die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de procedure die er komt kijken bij de koop of verkoop van een woning. Notariskantoren komen steeds vaker in de problemen, waardoor de huizencrisis verdere gevolgen lijkt te krijgen.