Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Eigen Huis wil hypotheekbezitters meer tijd gunnen voor omzetten hypotheek

Eigen Huis wil hypotheekbezitters meer tijd gunnen voor omzetten hypotheek
28 nov 2012

Overgangsregeling bepleit

Momenteel geldt 1 januari 2013 als deadline, waardoor veel woningeigenaren niet de mogelijkheid hebben om tijdig een afspraak bij de bank te maken en alles op een degelijke manier te regelen. In veel gevallen zijn de loketten al gesloten en hebben huiseigenaren alleen de mogelijkheid om een veel duurdere annuïteitenhypotheek af te sluiten. De Tweede Kamer heeft volgens de Vereniging Eigen Huis te lang gewacht met het nemen van een besluit, waardoor de adviseurs onvoldoende de tijd hebben gehad om klanten op een goede manier te informeren. Men is daarom van mening dat er een overgangsregeling dient te komen, waarmee huiseigenaren hun aflossingsvrije hypotheek tot 1 juni 2013 om kunnen zetten naar een (bank)spaarhypotheek. De maatregel hoeft de schatkist in principe niets te kosten, waardoor er weinig bezwaren lijken te kunnen leven bij de politiek.

Grote gevolgen voor huiseigenaren

Indien de overheid er niet voor kiest om de huidige plannen aan te passen kan dat miljoenen huiseigenaren treffen. In Nederland bedraagt het totale bedrag aan aflossingsvrije hypotheken zo’n 350 miljard euro, waardoor het gaat om bijna de helft van de totale hypotheekschuld. Meer dan 2,5 miljoen huishoudens maken (gedeeltelijk) gebruik van deze hypotheekvorm. Bovendien staan op dit moment al meer dan 700.000 huishoudens ‘onder water’, waardoor het aanpassen van de hypotheekvorm tot drastische gevolgen kan leiden. In een aantal gevallen is het voor huiseigenaren verstandig om de hypotheek om te zetten, al is het daarbij natuurlijk verstandig om advies te vragen aan een adviseur of specialist.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat huiseigenaren binnen de huidige plannen van het kabinet onvoldoende de kans hebben om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een (bank)spaarhypotheek. De vereniging is van mening dat er een overgangsregeling dient te komen, om huiseigenaren meer tijd te gunnen voor de overstap.