Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe werkt een nationale hypotheekbank?

Hoe werkt een nationale hypotheekbank?
29 nov 2012

Banken met enorme hypotheeklast

De Nederlandse banken hebben te maken met een typisch Nederlands probleem, een hypotheekschuld van meer dan 670 miljard euro, meer dan 100% van het Bruto Binnenlands Product. Aan de andere kant staat daar ‘maar’ 350 miljard aan spaargeld tegenover. De banken dienen nu een beroep te doen op de internationale kapitaalmarkt om dat gat te dichten, een markt die vanwege de eurocrisis flink onder druk is komen te staan. Bovendien daalt de waarde van het onderpand, waardoor het verstrekken van geld aan Nederlandse banken steeds riskanter wordt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan de hypotheken van meer dan een miljoen huishoudens ‘onder water’, wat betekent dat de hypotheekschuld momenteel hoger is dan de waarde van de woning.

Pensioenfondsen kunnen helpen

De pensioenfondsen hebben enorme kapitalen tot hun beschikking, die men belegt in verschillende risico’s. APG en PGGM, twee grote pensioenbeleggers hebben de hoofden bij elkaar gestoken, om samen een nationale hypotheekbank op te gaan richten. Zij zijn samen goed voor 400 miljard aan kapitaal, waardoor ze de mogelijkheid hebben om een deel van de hypotheeklast van banken over te nemen. Een van de plannen behelst het overnemen van de hypotheken met nationale hypotheekgarantie van de overheid. Op die manier zorgt men voor een heel veilige belegging, wordt de hypotheeklast van de banken kleiner en komt de woningmarkt langzaam weer in beweging. Zowel de banken als de pensioenfondsen zijn momenteel in gesprek over de concrete mogelijkheden en plannen.

Er wordt de laatste weken gesproken over een nationale hypotheekbank, om ervoor te zorgen dat de woningmarkt weer in beweging komt. Dit zorgt er bovendien voor dat de bouwsector uit het slop getrokken kan worden en dat de banken eindelijk kunnen kiezen voor een verlichting van hun enorme hypotheeklast. Het zijn de pensioenfondsen die in actie zullen moeten komen.