Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bekende hypotheekvormen op een rij

Bekende hypotheekvormen op een rij
30 nov 2012

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek wordt gezien als een minder risicovol product, aangezien er direct gestart wordt met aflossen. Er wordt een plan opgesteld dat ervoor zorgt dat de hypotheekschuld na een looptijd van 30 volledig is afgelost. De bruto maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk, maar de balans verschuift van vooral rentebetalingen naar aflossingen.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek wordt pas aan het eind van de looptijd afgelost. Tot die tijd wordt er alleen rente betaald, waardoor de hypotheekrenteaftrek maximaal is. Tot voor kort was dit een erg populaire hypotheekvorm, maar ten tijde van dalende huizenprijzen brengt deze vorm een risico met zich mee.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek vormt een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaarverzekering. Tijdens de looptijd wordt er gespaard voor de aflossing van de hypotheek. Daarnaast wordt er doorgaans een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, zodat er een deel van de schuld afgelost wordt wanneer een van de hypotheeknemers komt te overlijden.

Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is gelijk aan de spaarhypotheek, maar maakt standaard geen gebruik van een overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast wordt er 30 jaar lang belastingvrij gespaard voor de aflossing van de hypotheek, op een bankspaarrekening.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is vergelijkbaar met de bankspaarhypotheek. Er wordt gebruik gemaakt van een beleggersrekening om aandelen of opties aan te schaffen, waardoor het rendement afhankelijk is van de belegging.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. De laatste jaren is deze hypotheekvorm vooral bekend komen te staan als een ‘woekerpolis’, waardoor deze vorm aan populariteit verloren heeft.

Iedere hypotheekvorm heeft zo z'n voor- en nadelen. Ook veranderen er veel hypotheekregels vanaf 1 januari 2013. Als u meer wilt weten over de voor- en nadelen van bovenstaande hypotheeksoorten en de nieuwe regels die hiervoor gelden, vindt u op onze pagina hypotheekvormen meer informatie.

Er bestaan verschillende hypotheekvormen, die passen bij uiteenlopende persoonlijke situaties. Welke hypotheekvorm het best bij u past hangt onder andere af van het inkomen dat u op dit moment heeft, de verwachte ontwikkeling van uw inkomen en uw huidige woonsituatie. Vanaf 1 januari 2013 kan alleen de annuïteitenhypotheek nog met hypotheekrenteaftrek worden afgesloten.