Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ING verwacht verdere daling woningverkoop

ING verwacht verdere daling woningverkoop
10 dec 2012

Dieptepunt qua woningverkopen

ING verwacht daarnaast dat dit jaar ongeveer 115.000 woningen van eigenaar verwisselen. Dat is het laagste niveau in 20 jaar, waardoor er wat dat betreft sprake is van een absoluut dieptepunt. In de laatste twee decennia werden er niet eerder zo weinig woningen verkocht, waardoor het duidelijk lijkt dat de markt volledig op slot zit. ING verwacht dat het aantal verkochte woningen volgend jaar nog lager uit zal vallen, waardoor er wat dat betreft sprake zal zijn van een nieuw record. Het zijn vooral de strengere hypotheekregels die ervoor gaan zorgen dat minder mensen op zoek gaan naar een woning, of de hypotheek daadwerkelijk rond krijgen. De nieuwe regels zorgen voor een kleiner te lenen bedrag, op basis van het salaris dat er op dat moment verdiend wordt, waardoor het lastiger is om een huis te kopen.

Dalende huizenprijzen

Eerder voorspelde ING al dat de prijzen het komende jaar waarschijnlijk verder zullen dalen, nadat deze voor de huizencrisis jarenlang omhoog gingen. ING verwacht dat er het komende jaar 7% van de prijs af gaat, om er het jaar daarna nog eens 5% vanaf te doen. Wat dat betreft is de rek er volgens de ING dus voorlopig nog niet uit, waardoor het de vraag blijft hoe het aantal woningverkopen zich zal ontwikkelen. De dalende prijzen maken het namelijk steeds een stukje gemakkelijker voor nieuwe kopers om toch hun droomwoning te kunnen financieren, met een geschikte hypotheek.

Het kabinet heeft een aantal plannen ten aanzien van de woningmarkt aangekondigd, maar zal er daarmee volgens de ING niet voor zorgen dat de markt meer in beweging komt. Integendeel, men verwacht juist dat de markt verder op slot zal komen te zitten, als het gevolg van de maatregelen die men heeft aangekondigd om de hypotheekschulden omlaag te brengen.