Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Meer huizenbezitters doen tussentijds aflossing

Meer huizenbezitters doen tussentijds aflossing
12 dec 2012

42% meer aflossing De ING Bank Nederland is een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, waardoor men een goed zicht heeft op de aflossingen die er worden gedaan. Volgens de bank is er in november van dit jaar 42% meer aflossing binnengekomen, dan in dezelfde periode een jaar eerder. Huizenbezitters grijpen de mogelijkheden maximaal aan om de restschuld flink te verkleinen, met name wanneer men gebruik maakt van de populaire aflossingsvrije hypotheek. Er kan in dat geval sprake zijn van restschuld, met name wanneer er onvoldoende gezorgd wordt voor de opbouw van kapitaal, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. De risico’s nemen toe nu de waarde van woningen niet langer stijgt. Het lijkt erop dat veel huizenbezitters er daarom voor kiezen om de schuld terug te brengen, door tussentijds een aflossing te doen.

Opbouw van vermogen Daarnaast ziet de ING Bank Nederland een toename in het aantal mensen dat er buiten de hypotheek om voor kiest om vermogen op te bouwen voor de aflossing van deze lening op het huis. Men heeft het aantal mensen dat dit doet door te sparen of te beleggen zien stijgen van 21 naar 33%. Onderzoekers van de bank hebben ontdekt dat er ook bij deze mensen sprake is van een wens om de schuld terug te brengen. Het lijkt er daarom op dat er een algemeen gevoel ontstaat, waarbij het niet prettig is om een hoge schuld uit te hebben staan.

Volgens de ING Bank Nederland kiezen de laatste tijd opvallend veel huizenbezitters ervoor om een tussentijdse aflossing te doen. Het lijkt erop dat vooral de economische crisis en de onzekerheid op de woningmarkt hier een grote rol in spelen. Huizenbezitters hebben de mogelijkheid om het risico binnen hun hypotheek te verkleinen, door een tussentijdse aflossing te doen, bijvoorbeeld met spaargeld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.