Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hogere hypotheek mogelijk bij goede financiële vooruitzichten

Hogere hypotheek mogelijk bij goede financiële vooruitzichten
14 dec 2012

Bestaande regeling voor loonsverhoging

Het zal gaan om een versoepeling van de hypotheekregels, voor iedereen die een loonsverhoging in het vooruitzicht heeft, om op die manier meer te kunnen lenen. Er bestaat op dit moment al een dergelijke regeling, maar die is alleen van toepassing wanneer de loonsverhoging binnen zes maanden doorgevoerd zal worden. Bovendien dient de werkgever het op papier vast te leggen dat er daadwerkelijk een loonsverhoging aan zit te komen, waardoor daar absolute zekerheid over ontstaat. Het lijkt erop dat de regels nu soepeler zullen worden, waardoor het noodfonds dat de ING eerder heeft voorgesteld minder noodzakelijk en praktisch lijkt. Starters kunnen op basis van de nieuwe regeling vaker een iets grotere hypotheek aangaan, om op die manier een huis te kopen waar ze een groot aantal jaren in kunnen blijven wonen.

Termijn en de AFM

Het lijkt erop dat met name de termijn waarin de loonsverhoging plaats dient te vinden soepeler zal worden, al is het nog niet duidelijk in hoeverre deze opgerekt zal worden. Bovendien is het onduidelijk of een werkgever vast dient te leggen dat deze loonsverhoging er uiteindelijk zal komen. Het lijkt er daarom op dat de banken dit mogen gaan beoordelen, om op die manier weer wat meer vrijheid te krijgen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er sprake dient te zijn van een goede motivatie, zodat ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) akkoord kan gaan.

De hypotheekregels zullen onder het huidige kabinet flink worden aangescherpt, maar er is aan de andere kant ook al sprake van tekenen van versoepeling van deze regels. Ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben aangegeven te werken aan een versoepeling van de regels, die het vooral voor starters gemakkelijker moet maken om een hypotheek te krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.