Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal afgesloten hypotheken neemt sterk toe

Aantal afgesloten hypotheken neemt sterk toe
17 dec 2012

Nieuwe regels hypotheken

Vanaf 1 januari 2013 zullen er nieuwe hypotheekregels van kracht worden, waardoor er op de woningmarkt weer het een en ander zal gaan veranderen. Zowel het aantal bezichtigingen als het aantal transacties is volgens de brancheorganisatie VBO Makelaar ‘beduidend toegenomen’, nu het duidelijk is dat men de regels op de hypotheekmarkt aan zal gaan passen. Het aantal bezichtigingen zou met 25% gestegen zijn en het aantal transacties doet daar met 30% zelfs nog een schepje bovenop. Met name de starters maken extra haast bij het aankopen van hun woning en het afsluiten van de hypotheek. Daarnaast zijn de woningen en hypotheek van €150.000 tot €300.000 de laatste weken veel meer in trek dan tijdens de overige maanden van het afgelopen jaar.

Onderhandeling met de banken

Volgens VBO Makelaar neemt de toegenomen interesse in hypotheken en te koop staande woningen echter niet weg dat er een onderhandeling met de bank nodig is. Het totale onderhandelingsproces is dan ook niet korter geworden, zeker niet omdat de banken momenteel worden overspoeld met aanvragen voor nieuwe hypotheken. Met name bij de afhandeling van verkooptransacties gaat dat steeds vaker problemen opleveren, waardoor het volgens 20% van de makelaars niet zeker is of iedereen die dat wenst ook op tijd een hypotheek af kan sluiten. Huizenbezitters die hun hypotheek om willen zetten hebben daarvoor 3 maanden extra de tijd gekregen, maar dat geldt niet voor starters die hun eerste hypotheek aan wensen te gaan.

Het aantal afgesloten hypotheken neemt de laatste weken enorm toe, waardoor er sprake lijkt van een eindejaarsrally op de woningmarkt. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de aangekondigde wijzigingen met betrekking tot de hypotheekregels. Veel mensen willen graag nog profiteren van de huidige regels, door nog voor het eind van het jaar een hypotheek af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.