Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Omzetten (deels) aflossingsvrije hypotheek in andere fiscaal gunstige vorm kan tot 1 april 2013

Omzetten (deels) aflossingsvrije hypotheek in andere fiscaal gunstige vorm kan tot 1 april 2013
18 dec 2012

Is hypotheek omzetten verstandig?

Als je wil aflossen kan het gunstig en nuttig zijn om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een fiscaal gunstige aflossingsvorm, zoals banksparen, spaarhypotheek of beleggingshypotheek.Wat er in feite gebeurt is dat je niet meer zozeer spaart op je spaarrekening maar je geld in je woning stopt. Als je na korte of lange tijd je woning gaat verkopen en je hebt al een deel opgebouwd of afgelost, dan houd je bij verkoop geld over, of kom je in ieder geval minder tekort.Eigenlijk gaan we daarmee weer terug naar de oude waarden zoals onze ouders en schoonouders die kenden. Als je goed aflost, is je huis straks je spaarpot. Als je huis is afgelost kost het ook niets meer. Als je het huis dan verkoopt, heb je vermogen.

Bankspaarhypotheek, spaarhypotheek en beleggingshypotheek wordt annuitaire hypotheek of lineaire hypotheek.

De hypotheek zoals we die nu kennen, verandert. Nu hebben we een aantal vormen waarbij de belastingdienst fors meebetaalt aan doorlopend hoge renteaftrek. In nieuwe situaties, voor mensen die nu een woning kopen of mensen die na 1 april 2013hun hypotheek willen wijzigen, zijn er alleen nog maar mogelijkheden om rechtstreeks op de lening af te lossen. Dit kost veel meer dan het onbelast opsparen van geld voor aflossing in een onbelaste spaarpot, zoals bijvoorbeeld bij banksparen en spaarhypotheek het geval is.Bij de lineaire of annuïtaire hypotheek, waarbij aflossen noodzakelijk is, heb je steeds minder renteaftrek. Dit scheelt op termijn tussen de 1000 en 2000 euro per jaar.

Alleen voor bestaande aflossingsvrije hypotheken

Al hetgeen hierboven beschreven is, geldt enkel voor bestaande (deels) aflossingsvrije hypotheken. Wie een woning koopt in 2013 en een hypotheek wil, zit vast aan een volledige annuitaire of lineaire aflossing. Ook mensen die hun bestaandehypotheek na 1 april willen omzetten komen in deze situatie terecht.

Samengevat:

Als je nu een hypotheek hebt en je vindt dat je te weinig aflost, ga dan zo snel mogelijk naar een adviseur of bank en zet je hypotheek om in een fiscaal gunstige aflossingsvorm, zolang het nog kan!

Er zijn veel mensen in Nederland die nog gauw hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten naar een spaar-, bankspaar- of beleggingshypotheek. In eerste instantie heeft het kabinet gezegd dat dit moest gebeuren vóór 1 januari 2013. Maar dat bleek in de praktijk volstrekt onmogelijk. Banken en verzekeraars die hypotheken verstrekken, konden alle omzettingsverzoeken niet aan en daarom heeft het kabinet nu aangekondigd dat bestaande hypotheken nog tot 1 april 2013 mogen worden omgezet in een fiscaal gunstige aflossingsvorm.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.