Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Opnieuw roep om soepelere hypotheekregels

Opnieuw roep om soepelere hypotheekregels
20 dec 2012

Conflict tussen het kabinet en sociale partners

Volgens de Telegraaf lijken de sociale partners en het kabinet af te stevenen op een conflict. Dat zou historisch snel zijn, aangezien er voorlopig alleen een ‘kennismaking’ op het programma staat tussen de beide partijen. Een anonieme stelt in de krant dat het geen goed akkoord is, dat het kabinet heeft gepresenteerd. Men zou vooral naar de overheidsfinanciën hebben gekeken en daarbij de blik op de reële economie verloren zijn. Als men er inderdaad voor kiest om de regels strikt toe te gaan passen zou men een complete bedrijfstak vermoorden, volgens de anonieme bron. Er zijn de laatste tijd al veel meer partijen kritisch op het geplande beleid van het kabinet. Het lijkt er vooralsnog echter niet op dat er grote concessies zullen worden gedaan door de beide regeringspartijen.

Kennismaking tussen partijen

Er staat een eerste kennismaking tussen de sociale partners en het kabinet op het programma, maar het lijkt er nu op dat het al direct een pittige confrontatie zal worden. Men zou normaal gesproken alleen spreken over elementen die tijdens een kennismaking aan bod komen, maar de sociale partners hebben reeds een eis op tafel gelegd door te spreken over een beperking van de verplichte aflossing. De sociale partners willen dit beperken tot 50%. Daarnaast wil men de maximale huur van 4,5% van de WOZ-waarde aanpassen. Wat dat betreft zijn er duidelijke eisen aanwezig, waar men waarschijnlijk over zal moeten spreken in het geplande overleg.

Werkgevers en werknemers roepen opnieuw om een verdere versoepeling van de hypotheekregels zoals die vanaf 1 januari 2013 van kracht zullen worden. Men richt zich daarnaast op de huurplannen, waardoor men weinig overlaat van de plannen zoals die in het regeerakkoord zijn vastgelegd. De sociale partners wensen vooral de verplichte aflossing voor nieuwe hypotheken te beperken tot 50%.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.