Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer eigen geld bij aankoop woning in 2013

Meer eigen geld bij aankoop woning in 2013
21 dec 2012

Eigen geld voor verbouwing

De maximale hypotheek op het onderpand voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zal worden verlaagd tot 105% van de marktwaarde, waar dat dit jaar nog 108% was. Dat betekent dat veel huizenkopers eigen geld mee zullen moeten brengen om het geheel te kunnen financieren. De verlaging van de maximale hypotheekwaarde ten opzichte van de woning lijkt vooral gevolgen te hebben voor de woningen tot het bedrag van € 200.000. Daarnaast zal iedereen die een verbouwing wil financieren te maken krijgen met deze regeling, mits er gebruik gemaakt wordt van de NHG. De waardestijging als het gevolg van de verbouwing gaat namelijk niet 1-op-1 samen met de verbouwing, waardoor er sprake is van een investering die met eigen geld gefinancierd dient te worden.

Maximale lening op basis van inkomen omlaag

Daarnaast zal men strenger kijken naar het inkomen, door het percentage van het bruto jaarinkomen dat "verwoond" mag worden verder te verlagen. Men zal hier nog eens 1,5 tot 3,5 procentpunt vanaf halen, waardoor het met hetzelfde salaris in 2013 niet langer mogelijk is om een vergelijkbaar bedrag te lenen. Als gevolg van deze verlaging zal de leencapaciteit met ongeveer 10% dalen, ten opzichte van 2012. Dit zal ervoor zorgen dat het in 2013 lastiger wordt om een hypotheek te krijgen voor een woning, waardoor de woningmarkt zich waarschijnlijk maar mondjesmaat zal kunnen herstellen.

De trends werd de afgelopen jaren al langzaam ingezet, maar er lijkt inmiddels sprake van een doorbraak. Het wordt steeds meer gebruikelijk om minder te lenen bij de aankoop van een woning en aan de andere kant juist gebruik te maken van eigen geld. Met name met het oog op 2013 lijkt het erop dat deze trends zich verder door zal zetten in Nederland.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.