Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekprovisie taboe vanaf 2013

Hypotheekprovisie taboe vanaf 2013
24 dec 2012

Transparantie binnen de sector

Er bestond algemene kritiek op hypotheekadviseurs en banken, aangezien zij niet altijd duidelijk waren over de motieven achter het advies voor een bepaalde hypotheeklening. De onduidelijkheid met betrekking tot de vergoeding zorgde er bij sommige consumenten voor dat er een naar gevoel ontstond, waarbij het er op leek dat de adviseurs zichzelf teveel geld toe-eigende. Een adviseur dient echter het beste voor te hebben met de klant, waardoor dit gevoel binnen de markt als geheel onwenselijk is. Het is voor een klant van belang om te weten wat een adviseur ontvangt als vergoeding voor een bepaald advies, of wat de hypotheekbank rekent voor het afsluiten van de hypotheek. Het beloningssysteem gaat vanaf 1 januari 2013 op de helling, waardoor er opnieuw een verandering op de woningmarkt doorgevoerd zal worden.

Vooraf prijs afspreken

Wat wij al twee jaar doen, wordt vanaf nu verplicht. De hypotheekadviseur moet voortaan vooraf een vast bedrag met u afspreken voor het afsluiten van uw hypotheek. U doet dat met alle (hypotheek)banken of hypotheekadviseurs. U spreekt samen af tegen welk bedrag men u zal adviseren over de hypotheek die het best aansluit bij uw persoonlijke situatie. Tegen het bedrag dat u afspreekt zal men er daarnaast voor zorgen dat de hypotheekofferte netjes wordt opgemaakt en u daar gebruik bij kunt maken ter verdere toelichting. De prijzen voor een hypotheekofferte en het bijpassende advies zullen uiteenlopen. Een bank zal iets goedkoper zijn omdat zij maar één product kunnen aanbieden. De hypotheekadviseur daarentegen kan, omdat ze werken met meerdere hypotheekaanbieders, u van diverse adviezen voorzien zodat u de juiste afwegiging kunt maken. De prijzen van een hypotheekadvies variëren dan ook van €1.500 tot ruim €3.000, maar daar bent u vooraf dan in ieder geval goed van op de hoogte.

Bij het afsluiten van een hypotheek hoort de provisie voor uw hypotheekadviseur of een hypotheekbank, dat was tot op heden een praktisch onoverkomelijke situatie. Dat gaat vanaf 1 januari 2013 echter volledig veranderen, aangezien het vanaf volgend jaar niet meer is toegestaan om afsluitprovisie te rekenen. Wat dat betreft ontstaat er veel meer transparantie binnen de markt voor woningen.