Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verlaging van maximale hypotheek is volgens Raad van State niet nodig

Verlaging van maximale hypotheek is volgens Raad van State niet nodig
2 jan 2013

Schuldenlast van consumenten verminderen

Met behulp van deze verlaging mikt het kabinet erop de schuldenlast van consumenten terug te dringen. Volgens de Raad van State is dat echter geen gevolg van deze maatregel, waardoor het geheel niet bij zal dragen aan een stabieler financieel systeem, zoals de overheid dat wenst. Volgens de raad zijn er inmiddels al strenge regels afgesproken met de hypotheekverstrekkers en hebben die bovendien een zorgplicht. Verder zijn er middelen als de hypotheekrenteaftrek en de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) beschikbaar om in te grijpen. Een extra middel om consumenten in bescherming te nemen tegen te hoge hypotheekschulden zou volgens de raad daarom niet nodig zijn.

Plannen van het kabinet

Voorlopig heeft het kabinet het plan om het maximale hypotheekbedrag terug te brengen naar 100% van de waarde van een woning, terwijl dat op dit moment nog 106% bedraagt. Men wenst het maximaal te lenen bedrag stapsgewijs af te bouwen, om op die manier uit te komen op een lagere schuldenlast van consumenten. Wanneer men het plan daadwerkelijk doorzet heeft dit direct gevolgen voor huizenkopers, aangezien die veel aanvullende kosten zelf zullen moeten betalen. Het wordt immers moeilijker om kosten als die voor de makelaar en de notaris mee te financieren, waardoor hier voorafgaand aan de aankoop voor gespaard zal moeten worden door de toekomstige huiseigenaren.

De Raad van State is van mening dat het kabinet het maximale hypotheekbedrag op basis van de waarde van de woning niet omlaag hoeft te brengen. Het kabinet is van plan om het maximaal te lenen bedrag omlaag te brengen tot 100% van de waarde van een woning. Volgens de Raad van State zijn er voldoende middelen beschikbaar om de woningschuld in de hand te houden en is dit overbodig.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.