Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verbeterde marktprijzen helpen staat bij verkopen garanties ING hypotheken

Verbeterde marktprijzen helpen staat bij verkopen garanties ING hypotheken
3 jan 2013

Cijfers van ING en Rijksbegroting

Het Financiële Dagblad heeft inzage gehad in cijfers van de ING bank en de Rijksbegroting en is op die manier tot de conclusie gekomen dat de staat nu de mogelijkheid heeft de garanties op een redelijke manier te verkopen. Volgens het dagblad is dit voor het eerst sinds het moment in 2009 waarop de bank steun van de staat kreeg. De ING had destijds te maken met een portefeuille van 30 miljard waar vooral ‘rommelhypotheken’ in zaten, waardoor de bank onder de druk leek te bezwijken. De overheid besloot er destijds toe te hulp te schieten. Hierdoor lijkt de bank van een ondergang te zijn gered. Zoals het er nu op lijkt heeft de overheid destijds een uitstekende zet gedaan, al waren de gevolgen vooraf moeilijk te overzien.

Grootste garantstelling ooit

De overheid besloot in 2009 voor 21,6 miljard euro garant te staan, een bedrag waarvoor men dat tot op dat moment nooit eerder had gedaan. Met de grootste garantstelling ooit aan een Nederlands bedrijf werd er een grote gok genomen. De stap verliep destijds dan ook niet zonder slag of stoot en is ook na dat moment nog lange tijd onderwerp van gesprek geweest, zoals in de politiek als in het land. De verbeterde marktprijzen zorgen er nu voor dat de staat de mogelijkheid heeft om de miljardengarantie te verkopen, zonder daar verlies op te maken.

Het gaat weer wat beter met de marktprijzen voor woningen, waardoor de overheid de mogelijkheid heeft om de gigantische garantie van enkele miljarden zonder verlies te verkopen. Het gaat onder andere om een groot aantal Amerikaanse "rommelhypotheken", waar tot op heden met een veel meer negatieve toon over gesproken werd. De gevolgen lijken wat dat betreft mild uit te pakken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.