Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nog snel banksparen of hypotheek aflossingsvrij laten?

Nog snel banksparen of hypotheek aflossingsvrij laten?
10 jan 2013

Banksparen in een hypotheek De bankspaarhypotheek weet vooral vanwege de crisis veel huizenbezitters aan te spreken. Het lijkt erop dat vooral de zekerheid ervoor zorgt dat de hypotheekvorm het weet te winnen van bijvoorbeeld een verzekeringsspaarhypotheek en de beleggingshypotheek (die een aantal jaren terug erg in trek was bij huizenbezitters). De bankspaarhypotheek zorgt ervoor dat het binnen de hypotheek mogelijk is om belastingvrij te sparen, met de rente die gelijk is aan de interest die betaald dient te worden over de uitstaande hypotheekschuld. Het is daarmee een aantrekkelijke manier van sparen, die ervoor zorgt dat het doelkapitaal met zekerheid behaald zal worden. Bovendien valt het spaardeel (net als het beleggingsdeel binnen een beleggingshypotheek) binnen box 1 van de inkomstenbelasting, waardoor consumenten er geen vermogensrendementsheffing over hoeven te betalen.

Tot 1 april de tijd Huizenbezitters die hun hypotheek nog om willen zetten naar een bankspaarhypotheek of een andere hypotheekvorm hebben daar nog tot 1 april 2013 de tijd voor. Het is verstandig om voor die tijd in ieder geval een advies aan te vragen, aangezien een verkeerde keuze jarenlang tot onnodige kosten kan leiden. De hypotheekregels zijn per 1 januari 2013 aangepast, maar iedereen die al een hypotheek had heeft wat langer de tijd om een eventuele overstap te maken. Wat dat betreft bieden de komende maanden de mogelijkheid om ook in de toekomst van de oude hypotheekregels te blijven profiteren, binnen een bestaande hypotheek.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan biedt het kabinet u voorlopig nog de mogelijkheid om dit aan te passen naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek, al is dat aan de andere kant natuurlijk niet verplicht. Het is echter verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden en op basis daarvan een overwogen keuze voor de vorm van uw hypotheek te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.