Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Prijzenslag hypotheekadvies foute prikkel volgens Hypotheker

Prijzenslag hypotheekadvies foute prikkel volgens Hypotheker
15 jan 2013

Consument wordt de dupe

Een groot aantal banken heeft kostenverlagingen doorgevoerd met betrekking tot de hypotheekadviezen, waardoor ene onafhankelijke adviseur als de Hypotheker ineens relatief duur geworden is. Volgens de adviesorganisatie wordt vooral de consument hier de dupe van. Door te focussen op de advieskosten zou men gemakkelijker voorbij kunnen gaan aan het financiële voordeel dat een onafhankelijk advies op de lange termijn op kan leveren. Met name de aangeboden rentetarieven en voorwaarden van producten kunnen flink uiteenlopen. Leslie Hogeveen, van De Hypotheker, stelt dat die voorwaarden voor de consument inzichtelijk gemaakt zouden moeten worden, door een adviseur die zich onafhankelijk opstelt. Dat daar kosten aan verbonden zijn zou dan niet meer dan logisch zijn, waardoor het onverstandig zou zijn om daar op korte termijn op te besparen.

Verschillen onvoldoende zichtbaar

Consumenten die kiezen voor de laagste advieskosten gaan volgens hem voorbij aan het feit dat het veel waardevoller is om de verschillen tussen de hypotheken inzichtelijk te maken. Het zou op die manier mogelijk zijn om ruimschoots meer terug te verdienen dan de kosten die er op korte termijn worden gemaakt. Het niet kiezen voor een onafhankelijke adviseur kan volgens hem “leiden tot een verkeerd financieel product met de hoge lasten”, waardoor consumenten hier later last van zouden krijgen. Aan de andere kant kan de prijzenslag zoals die lijkt te ontstaan er natuurlijk ook voor zorgen dat het onafhankelijk hypotheekadvies onder druk van de grote banken ook in prijs af zal nemen.

Het hypotheekadvies wordt een stuk voordeliger aangeboden dan voorheen, waardoor er sprake lijkt van een prijzenslag. Volgens de Hypotheker worden consumenten hierdoor verleidt te kiezen voor een besparing op de korte termijn. Dit is een financiële prikkel die volgens de hypotheekadviseur nadelige gevolgen hebben, aangezien er onvoldoende naar de effecten op lange termijn zou worden gekeken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.