Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossen om dure restschuld te voorkomen

Aflossen om dure restschuld te voorkomen
16 jan 2013

Rente over restschuld aftrekken

De overheid heeft besloten het tot 10 jaar lang mogelijk te maken om rente over de restschuld van een hypotheek af te trekken voor de belastingen. Dat zorgt ervoor dat er minder belasting hoeft te worden betaalt en de fiscus als het ware deelt in de lasten. Die ‘meevaller’ voor (ex)-huiseigenaren met een restschuld lijkt meer dan nodig, aangezien de rentelasten over deze schuld flink op kunnen lopen. Het is niet ongebruikelijk dat men een procent of 8 aan rente betaalt, in plaats van de vier tot vijf procent die er tijdens de looptijd van een hypotheek dient te worden getaald. Indien er een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is afgesloten wordt de restschuld in de meeste gevallen overigens kwijtgescholden.

Schuld omgezet naar consumptief krediet

Het probleem met een restschuld is vooral dat deze vaak niet opnieuw gefinancierd kan worden binnen de aankoop van een nieuwe woning. Wanneer een bank een hypotheeklening aanbiedt staat daar aan de andere kant een onderpand (de woning) tegenover. In een geval van een restschuld is er geen sprake van een onderpand, waardoor het risico voor de geldverstrekker relatief hoog is. Dat betekent in de praktijk dat er vaak een consumptief krediet wordt afgesloten. De rentepercentages kunnen daardoor gemakkelijk oplopen tot ongeveer 8% per jaar, waardoor de kosten veel hoger liggen dan die van een reguliere hypotheeklening tegen 4-5% op jaarbasis.

Huiseigenaren die hun woning met een flink verlies hebben moeten verkopen, lopen het risico om achter te blijven met een restschuld. De af te lossen hypotheekschuld is in dat geval hoger dan de opbrengst van de verkoop van de woning. De restschuld kan vervelende problemen met zich meebrengen, aangezien het rentetarief hierover gemakkelijk op kan lopen tot een procent of acht.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.