Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nederlandse woningmarkt in de middenmoot van Europa

Nederlandse woningmarkt in de middenmoot van Europa
17 jan 2013

Zuid-Europa en Ierland

Het zijn met name Zuid-Europa en Ierland die het op dit moment erg slecht doen, veel slechter nog dan de Nederlandse markt. In die landen zijn de prijzen van vastgoed enorm gekelderd en lijkt er bovendien nog geen einde i zicht. De waarde is op dit moment al gehalveerd en er zal naar verwachting van kredietbeoordelaar Fitch nog zo’n 15-20% van de prijzen af gaan. Het aantal huisuitzettingen stijgt in die landen met de dag en men heeft geen mogelijkheid om het pand tegen een goede prijs te verkopen.

10% daling op de middellange termijn

Voor Nederland, maar ook Frankrijk en Groot-Brittannië, voorspelt Fitch een waardedaling van 10% op de middellange termijn. Dat betekent dat we hier nog niet uit de problemen zijn, maar dat de bodem in zicht begint te komen. In de Verenigde Staten lijkt men de bodem al te hebben bereikt en ook in België en Duitsland gaat het een stuk beter dan hier in Nederland. In onze buurlanden stijgen de prijzen nog steeds en zorgt de lage rentestand ervoor dat veel mensen graag een woning aanschaffen. De prijzen van appartementen zijn er wel wat gedaald, maar verder gaat het er opvallend goed met de woningmarkt. Met name de grote steden hebben te maken met flinke prijsstijgingen, aangezien de vraag er veel groter is dan het aanbod.

De Nederlandse woningmarkt ontwikkeld zich nog altijd niet in een stijgende beweging, maar dat neemt niet weg dat het ook in een aantal andere landen niet bepaalt soepel gaat met de verkoop van woningen. De woningprijzen zakken in een groot aantal landen, de woning staan er relatief lang te koop en het aantal kopers is een stuk lager dan gemiddeld over de afgelopen tien jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.