Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekadviseurs kunnen beter hypotheekadvies bieden

Hypotheekadviseurs kunnen beter hypotheekadvies bieden
24 jan 2013

Gemiddelde beoordeling

De gemiddelde beoordeling van klanten is voor banken lager dan voor de intermediairs en de hypotheekketens. Deze laatsten krijgen gemiddeld een 9,1 en een 8,9, terwijl de banken zelf het moeten doen met een 8. Ook dat is ruim voldoende, maar het lijkt erop dat er een correlatie bestaat met de prijzen die de consument er betaalt voor het advies dat er wordt gegeven. De intermediairs rekenen gemiddeld €2.714, de hypotheekketens €2.855 en de banken doen het voor gemiddeld €2.036. Er is daardoor sprake van een enorm verschil in prijs, waardoor het waardevol lijkt de kosten flink met elkaar te vergelijken. Consumenten kunnen echter bedrogen uitkomen, aangezien de hypotheekadviezen van de banken niet altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn.

Onafhankelijkheid van banken

Het is met name de onafhankelijkheid van de banken die in het geding lijkt. Een bank heeft er alle belang bij om de eigen producten zo rooskleurig mogelijk aan te prijzen. Op het moment dat een consument ervoor kiest een van deze producten te selecteren kan de bank daar op de lange termijn immers ook nog aan verdienen. De hypotheekketens en intermediairs zijn verplicht om een eenmalige prijs te rekenen en op basis daarvan het advies uit te brengen. Het lijkt daarom verstandig om voor een goedkoop hypotheekadvies van de bank te kiezen, maar dat leidt niet altijd tot het meest kwalitatieve advies, in vergelijking tot de overige mogelijkheden.

Het is per 1 januari 2013 niet langer toegestaan om de kosten van een hypotheekadvies in de hypotheek te verwerken, op basis van een commissiestructuur. In plaats daarvan dienen de kosten duidelijk te worden gemaakt aan de consument. Op die manier ontstaat er meer transparantie, maar krijgen de grote banken bovendien de kans de kwaliteit van adviezen omlaag te laten zakken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.