Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Provisieverbod maakt hypotheken voordeliger

Provisieverbod maakt hypotheken voordeliger
26 jan 2013

Rentetarieven omlaag

Volgens Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop, heeft de invoering van de verplichte advieskosten ervoor gezorgd dat banken hun rentetarieven naar beneden toe hebben bijgesteld. Banken zien volgens hem in dat ze meer concurrerend zullen moeten opereren, nu het ineens zeer transparant is welke kosten de consument betaalt en welk advies daar aan de andere kant voor terug komt. Bovendien verwacht hij dat de prijs van het advies verder zal dalen, aangezien de marktwerking daarvoor zal gaan zorgen. Op dit moment stunten enkele banken reeds met de tarieven (bijvoorbeeld de Rabobank), maar zijn de onafhankelijke vergelijkers van hypotheken over het algemeen nog wat duurder. Zodra ook zij gaan zakken met hun prijs wordt het voor consumenten veel voordeliger om een adviesgesprek aan te vragen.

Meer kritische blik

Daarnaast is het sinds 1 januari niet meer mogelijk om een ‘gratis’ hypotheekadvies te ontvangen, waardoor consumenten hier nu een stuk kritischer naar kijken. Voorheen werden de kosten simpelweg opgenomen in de hypotheek, waardoor deze als het ware automatisch betaald werden en veel consumenten dat niet eens door hadden. Dat is nu veranderd, aangezien het ineens duidelijk te zien is welk bedrag er betaald dient te worden voor het advies dat consumenten ontvangen. Het lijkt aan de andere kant van belang om niet alleen op de hoogte van de kosten te letten, maar vooral voor een kwalitatief en onafhankelijk advies te kiezen, aangezien dat op de lange termijn de hoogste besparing oplevert.

Het is vanaf 1 januari 2013 verplicht om de consumenten advieskosten in rekening te brengen, wanneer een hypotheekadviseur een advies uitbrengt. De Hypotheekshop verwacht dat dit er op de lange termijn voor zal zorgen dat hypotheken voordeliger worden. Bovendien zullen consumenten op een meer kritische manier kijken naar de adviezen die er worden gegeven, nu ze die zelf dienen te betalen.